Infofinanciar > Lumea la zi > Vești proaste pentru Italia! Rusia suspendă livrarea de gaz după „problema” din Austria
Lumea la zi

Vești proaste pentru Italia! Rusia suspendă livrarea de gaz după „problema” din Austria

Italia si Rusia Sursa foto Digi24
Sursa foto: Digi24

Compania Gazprom din Rusia a suspendat livrările de gaze către Eni din Italia din cauza unei probleme de transport depistată în Austria, conform guantului energetic italian. 

Gazprom ne-a spus că nu a putut confirma livrarea volumelor solicitate pentru astăzi, invocând imposibilitatea transportului de gaze prin Austria”, a precizat Eni într-un comunicat.

Fără gaz rusesc în Italia

În consecință, „fluxurile de gaz rusesc către Eni prin punctul de intrare Tarvisio vor fi nule”, a precizat aceasta.

Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat în Italia trece prin Ucraina, prin gazoductul Trans Austria (TAG), până la Tarvisio, în nordul Italiei, la granița cu Austria, conform themoscowtimes.com.

În cursul zilei, Gazprom a precizat într-un comunicat că transportul de gaz rusesc prin Austria a fost suspendat „din cauza refuzului operatorului austriac de a confirma nominalizările de transport”. 

„Motivul este legat de schimbările de reglementare care au avut loc în Austria la sfârșitul lunii septembrie”, a adăugat acesta.

Gazprom „lucrează” la rezolvarea problemelor

„Gazprom lucrează la rezolvarea problemei împreună cu cumpărătorii italieni”.

În Austria, autoritatea de reglementare E-Control a declarat că noile reguli, care au intrat în vigoare sâmbătă, au fost „cunoscute de luni de zile de toți actorii de pe piață”.

Aceasta a precizat că se așteaptă ca „toți să se conformeze și să ia măsurile necesare pentru a-și îndeplini obligațiile”.

Problemele au fost legate de „detalii contractuale” legate de tranzitul de gaz spre Italia, a precizat aceasta pe Twitter.

45% import de gaz din Rusia 

Înainte de războiul din Ucraina, Italia importa 95% din gazul pe care îl consumă – din care aproximativ 45% provenea din Rusia.

Premierul demisionar Mario Draghi a semnat noi acorduri cu alți producători de gaze pentru a reduce dependența Italiei de Rusia, redusă la 25% începând din iunie, accelerând în același timp trecerea la energii regenerabile.

Fără gaz rusesc în Europa

Vladimir Putin a decis chiar de lună trecută să oprească livrarea de gaze naturale către teritoriul european. Această măsură a fost luată pe fondul sancțiunilor impuse de Occident în urma invaziei din Ucraina de la finele lunii februarie care se continuă și la momentul actual. 

Referitor la acest subiect reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Liderul turc, care este și un apropiat al lui Putin a declarat că Rusia taie acest fluxuri ca răspuns la măsurile luate de UE. de asemenea, el a transmis faptul că Europa „culege ceea ce a semănat”.

„Putin își folosește toate mijloacele și armele, iar cea mai importantă dintre acestea este gazul natural. Din păcate, nu am vrea acest lucru, dar o astfel de situație se dezvoltă în Europa. Cred că Europa se va confrunta cu probleme serioase în această iarnă. Noi avem o astfel de problemă”, a spus Erdogan.