Infofinanciar > Info > Vești bune pentru toți salariații! Valoarea tichetelor de masă urmează să se majoreze
Info

Vești bune pentru toți salariații! Valoarea tichetelor de masă urmează să se majoreze

Tichete de masă Sursa foto MoldStreet
Sursa foto: MoldStreet

În ciuda faptului că în acest moment, Guvernul are în discuție o ordonanță care stopează angajările, îngheață salariile și interzice cheltuielile în ministere și primării, se fac promisiuni care ar putea adânci gaura din bugetul de stat. 

Ministerul Finanțelor a anunțat că din vara anului 2023 valoarea tichetelor de masă este posibil să fie majorată la 35 sau chiar 40 de lei. Contradictoriu acestei decizii, oficialii sindicatelor iau în calcul interzicerea angajaților ce activează în cadrul instituțiilor statului de a mai cumula pensia cu salariul. 

Liderii coaliției vor economii 

Ordonanța prevede stoparea introducerea de noi angajați pe posturile libere de la stat. Potrivit unor surse, pentru cele 3.500 de locuri de muncă scoase la concurs săptămâna trecută, urmează să fie ocupate doar cele pentru care viitorii angajați au reușit să dea proba scrisă. 

Chiar dacă liderii coaliției spun că în acest moment statul trebuie să facă economii la bugetul de stat de chiar 20 de miliarde, mai ales în condițiile actuale, în care taxele și impozitele au strâns din ianuarie până în acest moment cu 4,7 miliarde de lei mai puțin decât era estimat. 

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a declarat că Pentru moment, decizia va fi de a stopa angajările”. De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a adăugat că „În momentul în care vom avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine voi renunța la una dintre ele. Este o problemă personală pe care o voi decide„. 

Măsurile agreate de coaliție nu acoperă nici pe departe sumele lipsă din bugetul de stat 

Dominic Fritz, primarul Timișoarei a susținut că limitarea cheltuielilor se va face la nivelul de 5 procente, și la o inflație de 15 procente. „Este absolut imposibil să ne limităm. Pentru Timișoara, care e capitală culturală, ar fi catastrofală”. 

Însă, comparativ cu declarațiile oficialilor care atestă că se iau toate măsurile necesare pentru ca bugetul de stat să ajungă pe linia de plutire, premierul a promis la sindicat că din luna iulie a anului curent valoarea tichetului de masă se va majora la valoarea de 35 sau chiar 40 de lei. 

De asemenea, în Parlament se discută legi care să aducă măriri de salarii angajaților la stat. Pe data de 24 aprilie, senatorii au subliniat în cadrul unui dialog că salariile diriginților de la școli și salariile învățătorilor să fie majorate cu un minim de 10 procente față de veniturile primite de dascăli în acest moment, potrivit ProTV.

În acest moment, tichetele de masă au valoarea maximă de 30 de lei, însă suma încasată lunar de către salariați rămâne la latitudinea angajatorilor. Înainte de această creștere din 1 iulie 2022, tichetele de masă aveau valoarea maximă de 20,17 lei pe zi. 

În cazul în care angajații lucrează la program part-time, sumele primite lunar pe tichete de masă sunt chiar mai mici, calculate luându-se în vedere numărul de ore lucrate pe zi și pe lună.