Infofinanciar > Info > Vești bune pentru românii cu rate la bănci. Când vor scăpa de dobânzile uriașe
Info

Vești bune pentru românii cu rate la bănci. Când vor scăpa de dobânzile uriașe

Credite bănci, Sursă foto: Accept România
Sursă foto: Accept România

Multe persoane se află în anumite situații neprevăzute ale vieții, în care au nevoie de o anumită sumă de bani rapid, pentru a rezolva anumite probleme sau în scopul de a realiza anumite investiții necesare. Astfel, românii apelează la bănci și la realizarea anumitor credite. Anumiți oameni se plâng de povara pe care aceste împrumuturi o aduc la nivelul bugetului personal. Ratele sunt din ce în ca mai mari, iar cetățenii fac față cu greu acestor costuri foarte mari.

Se pare că acest fenomen cu care persoanele care au credite se confruntă are la bază o cauză clară: creșterea inflației. Fenomenul inflaționist a dus în timp la creșterea ratelor dobânzilor la credite. Acest lucru s-a desfășurat la nivel global, afectând și România.

 Ratele dobânzilor la credite au crescut

Având la nivel de cauză inflația care urmează un curs ascendent, ratelor dobânzilor la credite au crescut semnificativ. Acest lucru îi afectează pe cei care au împrumuturi, dar și la nivelul noilor clienți care doresc să realizeze un credit. Aceștia vor avea de suportat condiții mai dure de evaluare și vor trebui să se mulțumească cu rate mai mari, care pentru multe persoane sunt destul de greu de suportat. Aceste rate ale dobânzilor au crescut în mod constant în ultimii ani. Dar, conform experților, se anunță o veste bună pentru oamenii care se confruntă cu problema creditelor la acest moment.

Există speranțe de redresare a situației creditelor din această perioadă, iar conform specialiștilor, oamenii vor scăpa în curând de stresul împrumuturilor cu rate uriașe. Analiștii au afirmat că politica monetară se va relaxa, iar ratele creditelor mari vor fi ușor-ușor reduse, odată ce băncile centrale vor controla mai bine și mai eficient situația complicată a inflației, care a pus stăpânire pe toate domeniile de activitate. Se preconizează că vor fi realizate anumite corecții, care vor duce la un  acces mai facil la finanțare prin intermediul creditelor bancare. Însă, experții avertizează că împrumuturile nu vor ajunge la un nivel la fel de accesibil ca în anul 2020.

Această situație a creșterii dobânzilor a avut cel mai mare impact la nivelul persoanelor care au accesat credite imobiliare, ce au fost corelate cu ROBOR sau IRCC. Având în vedere influențele contextului internațional, dar și a celui local, indicii de referință au ajuns în doar câțiva ani, de la valori de sub 1% la peste 8%. Această deferență de procente a determinat o creștere succesivă a dobânzilor la credite. În tandem cu scăderea inflației, acest model de creștere s-a stabilizat la acest moment și începe să prezinte reduceri destul de mici, dar care ar putea indica un început de drum pentru împrumuturi mai ieftine. Începând cu 1 iulie, IRCC la 3 luni a scăzut de la 5,98% la 5,94%, după o serie de șase creșteri consecutive care a început în 2021.

Evaluarea corectă a impactului unui împrumut

Cele mai recente modificări din punct de vedere al împrumuturilor sunt încurajatoare pentru persoanele care doresc să acceseze un credit, deoarece le oferă speranța unor rate mai mici, care ar putea fi aplicate chiar din a doua jumătate a anului. Indiferent de modul în care se modifică ratele dobânzilor la creditele personale, este esențial ca solicitanții să ia în considerare modul în care un împrumut le-ar afecta venitul lunar înainte de a solicita unul, fie că este vorba de o bancă sau de un IFN.

Un contract presupune plata unei rate, iar orice întârziere poate avea repercusiuni financiare și juridice semnificative. În plus, suma ratelor nu ar trebui să reprezinte o mare parte din întregul venit recurent. Pentru a avea siguranța realizării unei decizii bune, oamenii pot accesa un calculator de credit online care estimează rata lunară în funcție de suma solicitată și de durata împrumutului, conform Romania TV .