Infofinanciar > Info > Mugur Isărescu, despre efectele creșterii dobânzilor: Creditarea se reorientează în fața noilor provocări financiare
Info

Mugur Isărescu, despre efectele creșterii dobânzilor: Creditarea se reorientează în fața noilor provocări financiare

Mugur Isărescu, Sursă foto: economedia.ro
Sursă foto: economedia.ro

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, afirmă că împrumutarea va continua, însă într-un ritm mai moderat, în concordanță cu condițiile actuale atât interne, cât și internaționale. El subliniază că prudența manifestată de bănci este firească în contextul în care politica monetară a devenit mai strictă, iar dobânzile au înregistrat creșteri.

„Băncile au lichiditate. Faptul că sunt prudente este o reacție normală la maniera în care percep situația din România. Creditele ipotecare și creditele de consum au scăzut treptat, era normal pentru că am înăsprit politica monetară, am majorat dobânzile. S-au mai înăsprit condițiile de creditare pentru a păstra stabilitatea financiară. Avem nevoie de stabilitate financiară. Creditarea va continua, dar într-un ritm mai ponderat, corespunzător condițiilor actuale, interne și internaționale”, a transmis Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației, potrivit ediției de astăzi, 15 mai 2023, a Ziarului Financiar.

Românii nu ar trebui să se repede să ia credite momentan

Guvernatorul BNR i-a avertizat pe cei care „se reped” momentan să ia credite în valută de la bănci, crezând că sunt mai ieftine, explicând că dobânzile atât la euro, cât și la dolar se vor majora în viitor, după cum indică semnalele de la Banca Centrală Europeană (BCE) și FED (Rezerva Federală; SUA).

„Există semnale că Banca Centrală Europeană și FED, aceste două instituții, cât și Banca Angliei, vor mai crește dobânzile. Este o atenționare pe care trebuie să o ia în considerare cei care se reped acum și iau credite în valută, considerând că sunt mai ieftine: dobânzile atât la euro, cât și dolar vor mai crește”, a atenționat vineri guvernatorul BNR.

În prezent, rata de referință a BCE se situează la 3,25%, în timp ce în SUA Rezerva Federală (FED) a redus dobânda la 5%, iar în Marea Britanie se înregistrează un nivel de 4,25%. În România, în efortul de a combate inflația, BNR a crescut dobânda-cheie de nouă ori, ajungând la 7%, iar în ultimele trei ședințe de politică monetară din 2023 s-a menținut acest nivel. Se estimează că inflația va scădea la 7,1% până la finalul anului, iar guvernatorul BNR susține că începe să creadă că nivelul actual al dobânzii-cheie, de 7%, reprezintă limita superioară pentru acest an.

Se va mai majora dobânda cheie de la 7%?

„La ședința precedentă nu m-am pronunțat, nu mă pronunț nici acum, dacă va fi limita. Dar pot să am o formulare cam așa: încep să cred că este limita”, a răspuns Isărescu întrebat dacă dobânda-cheie de 7% reprezintă limita pentru acest an.

Pe fondul creșterii dobânzilor la lei într-o măsură mai mare decât cele la valută, împrumuturile în valută pe piața românească au înregistrat o accelerare, în timp ce finanțările în lei au încetinit. La sfârșitul primului trimestru (T1) din 2023, creditarea totală în valută a înregistrat o creștere anuală de peste 30%, de zece ori mai mare decât ritmul de creditare în lei. Soldul total al creditelor în valută a ajuns la 119,4 miliarde de lei la sfârșitul lunii martie, reprezentând aproape jumătate din volumul împrumuturilor private în lei, care au însumat 251,1 miliarde de lei, conform celor mai recente date furnizate de BNR privind indicatorii monetari.