Infofinanciar > Info > Când sunt încărcate cu cei 700 de lei cardurile de energie? Marcel Boloș spune cum pot fi folosite voucherele și când intră banii
Info

Când sunt încărcate cu cei 700 de lei cardurile de energie? Marcel Boloș spune cum pot fi folosite voucherele și când intră banii

Ministrul MIPE, Marcel Boloș
sursa capital.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că până la data de 20 februarie, toți beneficiarii vor primi cardurile de energie pentru plata utilităților. Acesta a prezentat detalii despre modul în care vor fi distribuite cardurile de energie și cum vor putea fi utilizate.

Marcel Boloș a precizat că „Până în data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, trebuie să distribuim, pentru toţi beneficiarii noştri, acest card de energie, el fiind documentul în baza căruia beneficiarii pot să îşi facă plăţile către furnizorii de energie”. Acesta a explicat și unde poate să fie folosit cardul și ce poate fi achitat cu acesta.

Cum se utilizează cardurile de energie

“Sunt trei modalităţi de utilizare a lor. Prima modalitate este cea prin prezentare la oficiul postal de care aparţine beneficiarul, cu trei documente şi anume: cartea de identitate, cardul de energie şi factura prin care se reiasă datoria faţă de furnizorul de energie. A doua modalitate este direct la poştaş, de asemenea, cu cele trei documente pe care le-am menţionat. Şi a treia modalitate, aprobată în şedinţa de Guvern de marţi, este vorba de plata electronică a facturilor la furnizorii de energie”, a explicat ministrul.

Acesta continuă: “Respectiv, aici e nevoie de seria cardului de energie şi apoi încărcarea în aplicaţia informatică a Poştei Române a celor trei documente cunoscute deja şi pe care le mai precizez încă o dată: cartea de identitate, cardul de energie şi factura, care, scanate, se încarcă în aplicaţie”, a subliniat Boloș.

În ceea ce privește situația în care facturile sunt pe numele unei persoane, iar cardul de energie pe numele altcuiva care locuiește la același adresă, Boloș a spus că atât timp cât locul de consum și adresa sunt aceleași, facturile pot fi plătite folosind cardul de energie, în limita sumei de 700 de lei. Esențial, cardul de identitate și adresa trebuie să fie aceleași ca să se poată deconta datoriile către furnizorii de energie.

Ce se întâmplă dacă nu ești acasă când vine poștașul?

Marcel Boloș a confirmat că în acest caz, destinatarul cardului va trebui să prezinte o dovadă a identității, cum ar fi un act de identitate cu fotografie, pentru a putea ridica cardul de energie de la oficiul poștal.

Acesta a menționat și a avertizat că aceste carduri de energie pot fi utilizate numai pentru consumul energetic, acestea nefiind valabile pentru buteliile de gătit hrană, ci numai pentru butelii cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuințelor. Ministrul a subliniat că aceste carduri au rolul de a compensa prețul la energie.

Cardurile de energie se vor da numai persoanelor cu un venit total de sub 2.000 de lei

Cardurile vor fi acordate doar persoanelor cu venituri cumulate sub 2.000 de lei, inclusiv pensie și alte ajutoare de la stat precum ajutorul pentru handicap.

„Da, se cumulează aceste venituri”, a declarat Marcel Boloș. “Este important să ajungă sub 2.000 de lei, dar atât cumularea aceasta dacă este o persoană singură, atunci într-adevăr, are efect cumularea şi trebuie respectat plafonul de venit. Dacă înlocuieşte împreună cu alţi co-locatari, se împarte la numărul de co-locatari cu care locuieşte benefiarul nostru şi de asemenea, limita de 2.000 de lei trebuie avută în vedere la eliberare a cardului”, a încheiat acesta, citat de România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.