Info

Vești bune pentru români! Salariile sunt în creștere, venitul mediu net a trecut de 4000 de lei

Bani, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Potrivit ultimelor date obținute și furnizate vineri de Institutul Național de Statistică, câştigul salarial mediu net pe economie a crescut în luna septembrie 2022 cu 70 de lei (1,8%), față de luna anterioară, ajungând la 4.003 de lei. Aceeași cercetare a arătat că cele mai mari majorări de venituri s-au înregistrat în activităţile privind fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (16.085 lei), în timp ce la polul opus s-au aflat cele mai în hoteluri şi restaurante (2.233 lei).

În ceea ce privește sectorul bugetar, în învățământ, salariul mediu net a cunoscut o creștere în luna septembrie 2022 (față de luna august) de 8,8%. În administrația publică s-a înregistrat o creștere de 1%, în timp ce în sănătate şi asistenţă socială, acesta a scăzut uşor cu 0,4%.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, au precizat cei de la INS.

De altfel, în comparație cu luna septembrie a anului precedent, venitul mediu net al unui român a crescut cu 13,8%.

„În luna septembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanţe deosebite sau pentru ‘Ziua petrolistului’), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)”, au arătat analizele INS, scriu cei de la Agerpres.

Creșteri și scăderi pe domenii

Potrivit datelor INS, la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN, cele mai mari creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (114,7%) și în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (57,4%).

Totodată, o creștere între 3,5% şi 5% s-a înregistrat în activităţi industriale, cum ar fi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, iar între 2% şi 3,5% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor textile, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgică, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

De cealaltă parte, cele mai semnificative scăderi ale venitului mediu net s-au înregistrat în telecomunicații (10,1%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică și între 2,5% şi 5% la gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), hoteluri şi restaurante, extracţia cărbunelui superior şi inferior, transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).