Info

Vești bune pentru români! Pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate

Pensii Sursa foto Cotidianul
Sursa foto: Cotidianul

Partidul Național Liber înaintează propunerea de revizuire a Codului Fiscal legat de impozitarea pensiilor, având în vedere majorările din ultima perioadă și creșterea inflației. Se dorește majorarea sumei neimpozabile la 3.000 de lei, față de 2.000, cifra anterioară.

PNL a redactat un proiect legislativ prin care propune majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului pentru care pensiile sunt scutite de impozitare.

La momentul actual, Codul Fiscal spune că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii. Ultima actualizare a acestui plafon s-a realizat prin Legea nr. 2 din 12 ianuarie 2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, de la o valoare inițială de 1.050 lei, la 2.000 lei. Liberalii susțin că majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei neimpozabile are un impact bugetar brut estimat de aproximativ 87,49 milioane lei lunar, conform Profit.ro.

Ce propun liberalii

„Este o variantă pe care am discutat-o și în ședința de astăzi, este o propunere pentru că dați-mi voie să continuăm cu aceeași abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor așteptări sau, și mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. S-a discutat și în ședința de astăzi a această propunere, care a aparținut Partidului Național Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție și ele trebuie validate în coaliție, desigur, ținând cont de resursele bugetare la dispoziție, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a arătat ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.

„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat şeful de la Finanţe.

Contribuții benefice la bugetul de stat

Liberalii susțin că această măsura ar aduce o contribuție pozitivă la bugetul de stat, prin creșterea puterii de cumpărare, menținerea unei cereri constante în economia de stat, în rândurile operatorilor economici români, alături de creșterea veniturilor provenite din plata taxelor și impozitelor asociate utilizării bunurilor economice.

Peste 4,2 milione de români au pensii de până la 3.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii. Dintre aceștia, peste 3,2 milioane au un venit lunar de până la 2.000 de lei. Beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, se situează sub valoarea de 1.000 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizația socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificarile şi completările ulterioare.