Infofinanciar > Info > Vești bune pentru persoanele neasigurate. Ar putea avea acces la servicii medicale și alocații de hrană
Info

Vești bune pentru persoanele neasigurate. Ar putea avea acces la servicii medicale și alocații de hrană

Oameni pe stradă
Sursa foto Arhiva companiei

Ministerul Sănătății a pus în consultare un proiect de Ordonanță de Urgență ce vine în susținerea persoanelor neasigurate. Acest proiect vizează sprijinirea persoanelor neasigurate. Acestea ar putea avea acces la servicii medicale și la alocații de hrană.

Această Ordonanță de Urgență vizează modificarea și completarea Legii 95/2006. Astfel, persoanele ce nu sunt asigurate medical vor beneficia de un pachet minim cu servicii medicale. Printre acestea se află prescrierea și eliberare medicamentelor contraceptive hormonale.

Care sunt beneficiile de care se vor bucura persoanele neasigurate?

Conform proiectului, românii vor beneficia și de activități de fizioterapie.

„”Asiguraţii beneficiază de activităţi de fizioterapie, stabilite în condiţiile art. 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, pe baza recomandărilor medicale, cu sau fără contribuţie personală, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare”, se arată în proiectului Ministerului Sănătății.

De asemenea, în proiect este vizată și finanțarea investigațiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu.

„Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”, au transmis oficialii în cadrul proiectului.

Mai trebuie transmis faptul că în cadrul proiectului se arată și faptul că medicii ce au funcții de conducere în cadrul instituțiilor medicale nu mai pot primi mandatul de membru al organelor de conducere ale Colegiului Medicilor din România. Totuși, de la această regulă fac excepții cei ce se află la cârma universităților de medicină și farmacie, conform antena3.ro.

Același drepturi pentru toți

De la data de 1 iulie se va semna un contract pentru persoanele neasigurate. Anunțul a fost făcut de către șefa de la Casa Națională de Sănătate.  În baza noului contract, persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi precum cele asigurate. De asemenea, se pare că aceste servicii ale persoanelor neasigurate vor fi decontate de către Banca Mondială.

„Încercăm să modificăm un contract în care vor fi câteva noutăţi, nu spectaculoase. Dar cred că dacă vom reuşi împreună – nu singură, împreună, eu îmi asum, dar vreau să vă asumaţi alături de mine şi de toţi aceşti oameni care şi-au pus pielea în joc – vreau să vă rog frumos să vă asumaţi şi să faceţi tot ce trebuie în aşa fel încât, la 1 iulie 2024, să putem continua, măcar cu aceleaşi valori, acest contract în aşa fel încât să-l ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Ăsta ar fi punctul unu, echilibru şi stabilitate, punctul doi şi trei în sistem”, a transmis oficialul de la CNAS.