Infofinanciar > Info > Vești bune pentru pensionari. Ei vor putea beneficia de mai multe medicamente compensate cu 90%
Info

Vești bune pentru pensionari. Ei vor putea beneficia de mai multe medicamente compensate cu 90%

Medicamente - sursa foto - playtech.ro
Foto: playtech.ro

După mărirea pensiilor și ajutoarele pentru curent, Guvernul mai face un pas spre ajutorarea pensionarilor. Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru de la 1 ianuarie 2023, creşte cu 12,5% plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%.

”Începând cu 1 ianuarie 2023, creşte cu 12,5% plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Actul normativ aprobat prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2023, toţi pensionarii cu venituri de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în proporţie de 90% din sublista B prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 720/2008”, a anunţat Cărbunaru.

Cu 200 de lei mai mult

Limita anterioară era de 1.429 lei/inclusiv.

Măsura este destinată pensionarilor cu venituri mici și privește creşterea accesului la medicamentele compensate acordate în ambulatoriu.

”În cadrul programului social al Guvernului privind compensarea cu 90% în perioada ianuarie 2022 – septembrie 2022 au fost eliberate aproape 2 milioane de reţete pentru peste 431.000 de pensionari”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce spune legea

Conform Hotărârii 312/1999:

Asiguraţii au dreptul la medicamente cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate.

Serviciile farmaceutice se asigură de către farmaciile autorizate de către Ministerul Sănătăţii, cu avizul prealabil al Colegiului Farmaciştilor din România, şi acreditate potrivit legii, care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate.

(1) Plata cheltuielilor aferente medicamentelor prescrise în tratamentul ambulatoriu cu sau fără contribuţie personală se face în baza contractului de furnizare de servicii farmaceutice, încheiat între casele de asigurări de sănătate şi farmacii, şi se decontează de către casele de asigurări de sănătate printr-un compartiment distinct, pe baza unor evidenţe organizate la nivel de medic.

Fondul pentru asistenţa cu medicamente în tratamentul ambulatoriu reprezintă un cuantum distinct alocat din Fondul de asigurări sociale de sănătate, aferent cheltuielilor materiale şi prestărilor de servicii cu caracter medical.

Ce citim în Art. 46:

Preţurile de referinţă ale medicamentelor cu contribuţie personală de care beneficiază asiguraţii pe bază de prescripţie medicală se stabilesc de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România şi a Colegiului Medicilor din România.

Decontarea medicamentelor prescrise în tratament ambulatoriu se face pe baza preţurilor de referinţă în vigoare la data achiziţionării medicamentului de către farmacie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.