Info

Vești bune pentru bugetari! Se vor bucura de o minivacanță de Sfântul Andrei. Ce zile vor fi libere?

Calendar, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Guvernul României a hotărât mai multe zile libere pentru bugetari. Astfel, ziua de 2 decembrie 2022 va fi zi liberă, construindu-se o punte între sărbătorile legale și cele două zile de weekend. Așadar, mulți angajați se vor bucura de cinci zile libere de la sfârșitul lui noiembrie, la începutul lui decembrie.

Așadar, perioada de zile în care bugetarii vor fi liberi se distribuie astfel: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Națională a României, 2 decembrie – Zi liberă pentru puntea cu zilele de 3 și 4, respectiv weekend.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern

Executivul a transmis că ziua de 2 decembrie va fi declarată zi liberă, urmând ca instituțiile și autoritățile publice să-și prelungească aferent programul.

,,Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituțiile publice și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător”, precizează Hotărârea de Guvern, conform gazetadambovitei.ro.

Actul mai precizează că legea nu se atribuie pentru locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă, din mai multe motive. ,,În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică”, subliniază hotărârea.

Minivacanța nu scutește procesele magistraților

Ulterior, se precizează și faptul că dispozițiile actului normativ nu sunt aplicate pentru magistrați și pentru celelalte categorii de angajați în sectorul instanțelor judecătorești, care au termen de soluționare a proceselor ziua de 2 decembrie.

,,De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 și nici participanților în aceste procese”, conchide Hotărârea de Guvern.

Zilele libere ale Românilor

Angajații României au, în acest an, un total de 15 zile libere prin lege, conform Codului Muncii, însă doar nouă se regăsesc în timpul săptămânii. Pentru 2023, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, bugetarii vor avea 3 zile în plus față de restul angajaților, mai exact 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.