Infofinanciar > Lumea la zi > Vestea nu e bună! Prețul petrolului se află pe un trend ascendent
Lumea la zi

Vestea nu e bună! Prețul petrolului se află pe un trend ascendent

petrol, sursa Dcnews.ro
Foto: facebook.com

Prețul petrolului și implicit al benzinei și motorinei se află pe un trend ascendent. La începutul anului, prețul pe litrul de benzină standard era 6,4 lei, iar cel de motorină standard 7,5 lei.

A urmat o perioadă de scădere a prețurilor. Astfel, în vară, litrul de motorină se putea cumpăra cu 6,4 de lei, la fel cu cel al benzinei. Din luna august, însă, prețurile au început în mod constant să crească. În prezent, cel mai mic preț pe litru de benzină este de 7,24 de lei, iar pentru motorină 7,46 lei.

Din nou pe un trend ascendent

Principala cauză este prețul tot mai mare al barilului de petrol, mai ales că România importă pentru a produce combustibili. În vară, barilul de petrol se tranzacționa cu 76 de dolari, însă, recent, petrolul brand, care este relevant pentru statele Uniunii Europene, s-a tranzacționat cu 95 de dolari barilul.

Specialiștii atrag atenția că ar putea să se ajungă la 100 de dolari. Ceea ce ar însemna și scumpiri la pompă. Sunt însă și alți factori care influențează prețurile la combustibili. Acestea ar fi inflația, dar și căldura extremă care poate perturba producția și transportul petrolului. Ceea ce înseamnă automat o criză de aprovizionare și la prețuri mai mari.

Cauze și cauze

De asemenea, cererea crescută de combustibil din vară pentru călătorii sau problemele apărute la rafinării ori conducte pot influența prețurile. Motorina este un produs de bază pentru economia mondială, în special pentru domeniul agriculturii. Dar Federația Rusă este unul dintre cei mai mari furnizori.

Guvernul de la Moscova a introdus restricții temporare la exporturile de benzină și motorină pentru a stabiliza piața internă. Separat, Ministerul Energiei a informat că va preveni exporturile gri, neautorizate de carburanți. În ultimele luni, Rusia s-a confruntat cu o penurie de combustibili. Iar prețurile au crescut în contextul majorării cotațiilor la țiței pe plan global și al deprecierii rublei.

Motorina tot crește

Prețurile la motorină în Europa au depășit 1.000 dolari pe tonă, în creștere cu cinci procente. Pe piața asiatică a crescut, astăzi, diferența de preț între cotațiile la motorină și cotațiile la țiței cu 2,7 procente, până la 30 dolari pe baril, însă este un preț inferior vârfului de 34 de dolari înregistrat în luna august.

Piața din Asia se confruntă și cu revenirea transportului aerian în China. Asta va duce la majorarea cererii de combustibil pentru avioane. Specialiștii spun că interdicția Rusiei, care a intrat în vigoare încă de ieri, va agrava situația carburanților la nivel mondial. În condițiile în care cererea ar urma să crească în lunile de iarnă.

În România, un litru de motorină standard costă cu 2,8% mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Autoritățile române nu au anunțat intenția de a reintroduce compensarea cu 50 de bani la carburanţi.