Infofinanciar > Info > Veste tristă chiar de 1 mai! Marcel Boloș a anunțat care categorie de români vor avea salariile diminuate
Info

Veste tristă chiar de 1 mai! Marcel Boloș a anunțat care categorie de români vor avea salariile diminuate

Marcel Boloș, Sursă foto: dcbusiness.ro
FOTO: dcbusiness.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, nu are vești prea bune pentru angajații din sistemul public. Cu toate că Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR) va aduce fonduri suplimentare României, obligațiile asumate prin acest proiect vin la pachet cu o serie de plafonări și diminuări salariale.

Principala măsură a legii salarizării negociată în PNRR se va reflecta în drepturile salariale ale angajaților de la stat. Veniturile acestora vor scădea după ce sporurile vor fi plafonate la 20 la sută din salariul de bază.

Anunțul lui Marcel Boloș

Avem procentul de 20 maxim bugetarilor, avem maxim. Putem să avem o sută de sporuri, poate este un exemplu deplasat, vom avea un plafon la salariu de bază, nu la fondul de salarii. Aici s-a dat mandat din partea Guvernului să încercăm la cheltuielile cu salariile, nu știu cum vom reuși”a precizat duminică seara, Marcel BoloșTotodată, oficialul de la ministerul Investițiilor și fondurilor europene a subliniat faptul că numărul bugetarilor trebuie revizuit. Minstrul mai precizează că măsura trebuie adoptată pentru a se reduce semnificativ indicatorul legat de cheltuielile salariale.

„Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, potrivit Antena 3.

Afirmația ministrului a fost făcută la scurt timp după ce principalele partide de guvernământ au respins propunerea de tăieri salariale. În aceste condiții, Marius Budăi, ministrul Muncii a precizat că structura legii salarizării nu prevede reducerea drepturilor bănești ale bugetarilor. Totodată, Budăi precizează că România și-a asumat prin PNRR ca angajații sectorului public să nu obțină sporuri care să depășească 20% din veniturile salariale.

Precizările ministrului Marius-Constantin Budăi

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă. Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a precizat Marius-Constatin Budăi.

În carul unei conferințe de presă susținută la Ploiești, Budăi a subliniat faptul că partidele aflate la guvernare nu au luat în calcul diminuarea salarială a angajaților care obțin venituri mai mari decât cele a Președintelui Klaus Iohannis.

„Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a explicat Marius- Constantin Budăi.

Ce beneficii sociale există

Totodată, ministul Muncii a adăugat că deși România nu trece printr-o perioadă fericită, pentru Partidul Social Democrat pachetul de beneficii sociale reprezintă o linie peste care partidul nu poate trece, potrivit Antena 3.

„Am spus foarte clar că o strângere a şurubului trebuie şi din partea statului, din solidaritate pentru cetăţeni. Şi atunci, la Ministerul Muncii, deja de ieri (miercuri – n.r.) am semnat un ordin şi am redus cu 20% şi în unele locuri chiar cu 30% consumul de combustibil, studiem foarte bine şi am cerut agenţiilor din subordine ca acele achiziţii de bunuri şi servicii care mai suportă amânare, că necesitatea s-a demonstrat la construcţia bugetului, să fie amânate şi de asemenea deplasările, atât interne, cât şi externe, acolo unde suportă, să fie cuplate între ele, să fie amânate dacă se poate dar nicidecum pe spinarea cetăţenilor României”, a punctat Marius Budăi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.