Infofinanciar > Info > Veste importantă pentru seniori! Marius-Constantin Budăi a anunțat cum se recalculează pensiile românilor
Info

Veste importantă pentru seniori! Marius-Constantin Budăi a anunțat cum se recalculează pensiile românilor

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii Sursa foto Constanta 100%
FOTO: Constanța 100%

Legea pensiilor reprezintă un jalon important în controversatul Plan de Redresare și Reziliență asumat de Guvernul României în fața Comisiei Europene. Una din principalele măsuri contestate de executivul european este centrată în jurul formulei de calcul folosită pentru stabilirea pensiilor speciale, prin urmare, guvernanții au obligația de a implementa măsuri care să reducă respectivul cuantum și, totodată, să finalizeze procesul de recalculare a tuturor dosarelor, proces care de altfel a fost demarat la nivel național.

Până acum, aleșii au ezitat să ofere detalii concludente în această chestiune. Însă, chiar și în aceste condiții, pensionarii trebuie să aibă în vedere faptul că pot solicita recalcularea pensiei dacă respectă anumite condiții.

Condițiile în care se poate solicita procedura de recalculare a pensiilor

În primul rând este obligatoriu ca solicitantul să fi realizat stagiul complet de cotizare după obținerea dreptului la pensie pentru limita de vârstă. Pot depune o astfel de cerere și cei care au fost activi pe piața muncii și după ce s-au pensionat. 

Altfel spus, recalcularea se poate efectua și prin „adăugarea veniturilor și stagiilor de cotizare sau perioadelor asimilate stagiilor de cotizare din lege și valorificarea altor documente care pot modifica drepturile de pensie care nu s-au valorificat când a fost stabilită pensia”, potrivit Playtech.

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, a dezmințit orice zvon potrivit căruia după finalizarea procesului de recalculare anumite pensii vor scădea, ministrul a precizat cu subiect și predicat că nici un venit nu va scădea.

Marius-Constantin Budăi a explicat cum se recalculează pensia

„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR”, a explicat Marius-Constantin Budăi.

Mecanismul de recalcularea fost fundamentat în baza Legii 127/2019 : „Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării”, a adăugat ministrul Muncii.

Pentru recalcularea pensiilor autoritățile folosesc următoarea formulă:

„Numărul de puncte de pensie X VPR (n.r. Valoarea punctului de referinţă). În acest moment, VPR este 72, având în vedere că se calculează, după cum urmează: punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare. În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75”, a completat Marius-Constantin Budăi.

Documentele necesare pentru inițierea procesului de recalculare sunt următoarele: cerere de recalculare a pensiei; cuponul de pensie; carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată; cartea/buletinul de identitate în original și copie. Începând cu acest an, procedura a fost simplificată și poate fi inițiată și prin email, potrivit PlayTech.