Info

Veste importantă pentru cei neasigurați! Președintele Comisiei pentru Sănătate face declarații

Instrumente medicale, Sursă foto: unsplash
Sursă foto: unsplash

Președintele Comisiei pentru Sănătate, dr. Adrian Streinu Cercel, a anunțat că persoanele care nu au o asigurare de sănătate vor beneficia de aceleași tratamente și terapii ca cele care plătesc un astfel de serviciu. Această decizie a fost votată și legiferată la nivelul Senatului. Acesta a mai precizat că dacă nu se va lua această măsură, pacienții netratați vor transmite mai departe infecții.

Astfel, potrivit proiectului OUG anunțat de Ministerul Sănătății, românii neasigurați vor putea beneficia de servicii medicale de bază, prin care pot fi depistate afecțiuni periculoase din fazele incipiente. Potrivit legii, fondurile folosite pentru acoperirea acestor servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

„Acest proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii Sănătății, a Legii 95, asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a Acordului de împrumut ratificat prin Legea 1/2021, acord de împrumut încheiat între România și Banca Mondială.

Prin cadrul acestui proiect, ținta asumată este de 2 milioane de persoane neasigurate care vor beneficia de un pachet de servicii medicale extins, acordat la medicul de familie”, a susținut Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un interviu acordat DC Medical, scriu cei de la Antena 3 CNN.

Ce mai prevede proiectul de lege

În documentul redactat de responsabilii din domeniu, mai este scris faptul că Ministerul Sănătăţii poate dispune organizarea la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, diagnostic, evaluare şi tratament în situaţiile de risc biologic şi epidemiologic,

De asemenea, în proiect mai este stipulat faptul că salariile directorilor INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) şi INMSS (Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate) nu vor putea fi mai mici decât cele ale medicilor din subordine.

„Salariul de bază pentru funcţia de director general din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 10%. Salariul de bază pentru funcţia de director general adjunct din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 7,5%”, scrie în textul de lege.

Totodată, salariul de bază al acestor persoane nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 5%, scriu cei de la Cotidianul.