Info

Veste catastrofală pentru cei cu credite! Românii vor plăti în plus peste 1.200 de lei la rate

Bani, Sursă foto: Știrea de Iași
Sursă foto: Știrea de Iași

Potrivit ultimelor scenarii lansate în spațiul public de analiștii financiari, Banca Națională a României (BNR) ar putea crește în următoarea perioadă dobânda cheie cu 0,5%, ajungând la 6,75%. Aceasta ar fi cea mai mare valoare din primăvara anului 2010. Pentru românii cu credite, această veste nu este deloc bună, întrucât creșterea acestui indice va duce automat și la majorarea ratelor de la bănci.

Însă, specialiștii mai avertizează că BNR ar putea să ia în calcul și alte majorări ale dobânzii cheie, una chiar la începutul anului viitor, în ianuarie, de 0,25%.

Pierd bani prin ROBOR

În ultima perioadă, în contextul economic european instabil care influențează direct și piața financiară românească, indicele ROBOR a cunoscut o creștere succesivă. Din cauza acestui fenomen, românii cu credite ajung să piardă lunar chiar și peste 1.000 de lei, scriu cei de la Antena 3.

Astfel, de exemplu, pentru un credit ipotecar început în luna ianuarie 2022 de 250.000 de lei (când ROBOR-ul la 3 luni era de 3.05%), asumat pe o perioadă de 30 de ani, rata era de 1.588 de lei.

Însă, dacă indicele va ajunge la 9% (în prezent, acesta se situează la 8,15%), rata creditului va fi de 2.668 de lei. Mergând și mai departe, dacă ROBOR-ul la 3 luni ajunge la 10%, atunci rata va fi de 2.863 de lei.

În ceea ce privește dobânda de referință, aceasta a crescut de la începutul anului până în prezent de la 2% la 6,25%. Reprezentanții BNR susțin că această creștere este cauzată de incertitudinile foarte ridicate, în contextul războiului din Ucraina și sancțiunilor impuse Rusiei.

Soluții pentru a face față

Pentru a trece mai ușor peste aceste creșteri ale dobânzilor, consultantul financiar, Cristian Tudorescu, le-a oferit românilor cu credite două soluții pentru a face față acestui fenomen.

„Cineva care consideră că are credit prea mare, să se pregătească un pic și să mai ramburseze din el. Sunt două variante. Să rambursezi ca să scadă numărul de ani sau să scazi rata și să menții perioada. Recomandarea este să scazi perioada creditului.

Dacă nu reușesc, altă variantă ar fi să apeleze la un credit cu dobândă fixă. Și aici, fereastra de oportunități se cam închide, pentru că există în piață dobânzi de 7-8%, similar cu IRCC actual, plus o marjă.

La acest moment, pare că în euro e un credit mai avantajos, dar nu trebuie luat ca sfat general. Dacă EURIBOR va crește, deja Banca Centrală începe să crească ratele, se va vedea și în rate. Dacă ești într-un scenariu în care euro e 5 lei, deja începe să deranjeze și creditul în euro. Se spune că trebuie să fii îndatorat în moneda în care câștigi”, a menționat la acea vreme Cristian Tudorescu, potrivit celor de la Digi24.