Infofinanciar > Info > Veste bună pentru români. Salariul minim se va majora semnificativ în 2024
Info

Veste bună pentru români. Salariul minim se va majora semnificativ în 2024

Dar din suflet pentru seniori
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit unor informații pe care le-a transmis prim-ministrul țării noastre, Marcel Ciolacu, prin bugetul din 2024 se continuă măsurile guvernamentale de majorare a puterii de cumpărare. De asemenea se încearcă să se susțină investițiile și întărirea disciplinei cheltuielilor publice.

„Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creştere a puterii de cumpărare, susţinere a investiţiilor şi întărire a disciplinei cheltuielilor publice.  Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educaţie, aşa cum ne-am angajat. Și susţinerea tuturor drepturilor sociale.

Fondurile alocate pentru investiţii vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare. Dar cu o importantă componentă economică”, este declarația făcută de Marcel Ciolacu, conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Guvernului.

Creșterea salariului minim

Premierul României, Marcel Boloș, a prezentat proiectul de buget pentru anul următor. Acesta este fundamentat pe o majorare economică de 3,4% din Produsul Intern Brut. De asemenea, se ia în considerare și faptul că la finalul acestui an rata inflației va fi de 4,6%.

„Creşterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluţiilor de digitalizare şi îmbunătăţirea colectării. Aşa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom creşte taxe sau impozite”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Discuții între guvernanți și sindicaliști

Între reprezentanții statului, sindicatelor și patronatelor au mai avut loc câteva consultări și referitor la majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

„Avem în vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care să se reflecte în creşterea puterii de cumpărare a oamenilor. Mai ales în contextul reducerii inflaţiei”, a mai adăugat premierul României, Marcel Ciolacu.

Propunerea făcută de guvernanți partenerilor sociali implică o majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la valoarea de 3.700 de lei. Această creștere ar urma să fie implementată de la data de 1 iulie a anului viitor.

Aici se iau în calcul și angajații care activează în domenii precum agricultura și industria alimentară. În cazul angajaților din sectorului de construcții se sugerează ca valoarea salariului să se păstreze la suma de 4.582 de lei.

Decizia Guvernului

Următorul pas este ca oficialii din Guvern să se decidă asupra uneia dintre variantele majorării salariului minim. Acestea au fost dezbătute în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Un lucru care se cunoaște cu siguranță, după cum au transmis și oficialii, este că salariul minim nu se va majora începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor. Creșterea acestuia este amânată.

Propunerea Ministerului Muncii

Una dintre variantele majorării salariului minim pe economie a fost oferit de reprezentanții Ministerului Muncii. Conform acestora, salariul ar urma să crească începând cu luna iulie 2024. Mai exact, asta înseamnă o amânare de șase luni comparativ cu promisiunea făcută inițial de oficiali.

În plus, varianta oferită de reprezentanții Ministerului Muncii presupune un venit mai mic cu 50 de lei față de valoarea cerută mai înainte de sindicate. Valoarea salariului brut propus de sindicaliști a fost de 3.750 de lei. În acest fel, salariul net ar fi ajuns la suma de 2.268 de lei, informează newsweek.ro