Infofinanciar > Info > Veste bună pentru milioane de români. Salariul minim va crește din iulie
Info

Veste bună pentru milioane de români. Salariul minim va crește din iulie

Dar din suflet pentru seniori
Sursa foto: Ziarul din Muscel

Mulți români se confruntă cu o situație financiară precară. Veniturile acestora nu sunt suficiente pentru a face față noilor cheltuieli. În actualul context, costul de trai este destul de ridicat. Astfel, românii trec cu greu de la o lună la alta. Dar, o veste bună ar urma să aduce fericire pentru milioane de români. Salariul minim ar urma să crească de la 1 iulie 2024.

Potrivit informațiilor, milioane de români vor primi bani în plus în această vară. Salariul minim ar urma să crească, iar cetățenii vor beneficia lunar de sume mai mari de bani.

Vești bune în 2024

Marcel Ciolacu a anunțat că 1 iulie 2024 este data la care dorește ca salariul minim să fie majorat. În acest sens, premierul va discuta astăzi la Palatul Victoria cu patronatele și sindicatele pe această temă. Ultima majorare a salariului minim a fost realizată în octombrie 2023. Când acesta a ajuns la valoarea de 3.300 de lei din prezent.

Următorul pas pentru majorarea salariului minim este analizarea impactului. Practic, ce efecte va avea această măsură la nivelul bugetului de stat. Va fi pusă în discuție și capacitatea angajatorilor de a susține această majorare.

Salariu minim brut de 3.700 de lei

Românii vor avea parte de o majorare a venitului, în urma deciziei Guvernului. În acest sens, această creștere este discutată de oficiali de la finalul anului trecut. În 2023, Ministerul Muncii a venit cu o propunere legată de creșterea salariului minim. Conform informațiilor, venitul minim al cetățenilor ar urma să ajungă la pragul de 3.700 de lei.

În acest caz, vorbim de o creștere brută de 400 de lei. Salariul de bază ar urma să fie supus unei creșteri de 12,2% în 2024. La momentul actual, valoarea netă a salariului este de 2.079 de lei. Din iulie 2024, acesta ar urma să ajungă la suma de 2.239 de lei, fără scutirea celor 200 de lei. Așadar, majorarea netă este de 160 de lei, adică 7,7%.

Așadar, pentru un program complet de 168 d ore de lucru pe lună, în medie, angajații vor fi plătiți cu 22,024 de lei/ora. Având în vedere majorarea salariului minim la 3.700 de lei. Comisia Națională de Strategie și Prognoză a prevăzut că salariul mediu brut pe țară pentru 2024 va fi de 7.567 lei. Astfel, un salariu minim brut de 3.700 de lei ar reprezenta 48,9% din câștigul mediu brut. De această majorare programată la 1 iulie, ar urma să beneficieze 1.813.197 de salariați.

Sectorul agricol și industria alimentară

În cazul angajaților din aceste sectoare, salariul de bază minim brut are în prezent valoarea de  2.362 lei. În urma majorării, acești români vor primi în plus 182 de lei, fiind vorba de o creștere de 7,7%. Astfel, din iulie 2024, venitul minim al acestora va fi de 2.544 de lei cu scutirea de impozit și reducerea CAS.

În cazul sectorului construcțiilor, salariul minim brut pe țară este în prezent 3.150 lei, cu scutirea de impozit și reducerea CAS. În urma majorării, salariul minim brut va urca la 4.582 lei lunar, în cazul unui program normal de lucru cu 165 de ore muncite pe lună, conform Antena 3 .