Infofinanciar > Info > Veste bună primită de angajați! Apar noi zile libere
Info

Veste bună primită de angajați! Apar noi zile libere

Veste bună primită de angajați! Apar noi zile libere
sursa RomaniaTV.ro

Parlamentarii au propus, într-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt suprapuse cu sâmbetele și duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

Semnatarii inițiativei legislative sunt 26 deputați PNL și doi deputați PSD. Propunerea legislativă modifică și completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii, potrivit Agerpres.ro

Mai multe zile libere acordate de stat

În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă și duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal. „Legiuitorul dorește ca atunci când este incidentă situația suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal și, astfel, să obțină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajații să se bucure de acest beneficiu”, potrivit inițiatorilor.

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situații în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariații nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, așa cum dorește legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare. Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea își vor putea gestiona din timp activitățile și perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă și posibilitatea programării activităților familiale în familiile în care părinții lucrează în ambele sectoare economice (public și privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori și angajați, dar și de unitățile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanțele astfel stabilite, turiștii își pot planifica în avans aceste mini-vacanțe, iar agențiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor și altor categorii de turiști”, menționează, liderii deputaților PNL și PSD, Gabriel Andronache și Alfred Simonis.

Români au cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană

Angajații români au 15 zile libere, „față de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elvețienii de 28, la fel și britanicii, olandezii, germanii și portughezii”, declară parlamentarii.

„Această reglementare poate fi interpretată și ca o încercare de aliniere la situațiile similare ale salariaților din UE, fără a mai fi nevoie a se declara și alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajații români să poată beneficia în mod efectiv. (…) Raportat la dispozițiile principiilor fundamentale ale dreptului muncii, egalitatea de tratament, libertatea muncii, precum și la drepturile salariaților, propunerea legislativă nu intră în contradicție cu prevederile acestora și nu prezintă nicio altă inadvertență juridică fală de alte prevederi ale Codului muncii”, au mai susținut aceștia.

Acest proiect trebuie să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, ca mai apoi să ajungă la Camera Deputaților și în cele din urmă poate fi pus în aplicare