Infofinanciar > Info > Veste bună pentru șoferi! Măsura plafonării cu 50 de bani a prețului la carburanți ar putea fi prelungită
Info

Veste bună pentru șoferi! Măsura plafonării cu 50 de bani a prețului la carburanți ar putea fi prelungită

Pompă benzină, Sursă foto: unsplash
Sursă foto: unsplash

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți că, în viitorul apropiat, oficialii Executivului vor trebui să ia măsuri pentru a contracara efectele embargoului impus de UE asupra petrolului rusesc. Printre aceste direcții, spune șeful statului, ar putea fi prelungirea plafonării cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină.

„Urmări vor fi, asta este foarte clar, dar și Guvernul se va preocupa de această chestiune și cu siguranță cum și până acum s-au luat măsuri bune pentru a proteja populația, se va găsi o soluție și la această problemă”, a mărturisit Iohannis, conform celor de la Digi24.

Guvernul încă nu a decis

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat într-un interviu acordat celor de la Digi24 că liderii coaliției de guvernare nu au stabilit încă dacă vor decide sau nu plafonarea prețurilor la pompă.

„La fiecare sfârșit de trei luni, evaluăm și în funcție de ce se întâmplă în piață prelungim sau nu prelungim. Până acum, s-a prelungit. Hai să ajungem în a doua jumătate a lunii decembrie, să vedem tendințele din piață țițeiului și produselor petroliere și apoi vom lua o decizie.

Nu are un impact atât de mare, e o măsură foarte bună. Poate că unii n-au crezut în această măsură.

E un exemplu de parteneriat guvern – companii care funcționează și care a dus la scăderea prețului. Acesta e scopul”, a apreciat ministrul Popescu.

Măsura celor „50 de bani”, valabilă până la finalul anului

La sfârșitul lunii septembrie, ​oficialii Guvernului au anunțat că au decis să prelungească cu încă 3 luni, până la data de 31 decembrie 2022, compensarea cu 50 de bani a prețurilor pentru litrii de benzină și motorină.

„A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe tot lanțul și în felul acesta până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare.”, a transmis atunci premierul Nicolae Ciucă.

„În şedinţa de Guvern a fost adoptată Ordonanţa de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 106/2022 prin care Guvernul a prelungit măsura acordării de reduceri de preţ la benzină şi motorină până la 31 decembrie 2022.

Prin această Ordonanţă de Urgenţă, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali persoane fizice sau juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţi din depozite, dar şi din staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de 0,5 lei pe litru inclusiv TVA la preţul de vânzare beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei litru, inclusiv TVA aferentă reducerii acordate.

Pentru fracţiuni dintr-un litru reducerea de preţ şi respectiv compensarea se vor acorda proporţional. Pe perioada de aplicare, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină prin intermediul staţiilor de distribuţie carburanţi vor afişa pe totem preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială”, a precizat la acea vreme secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.