Infofinanciar > Info > Creșterea economică a încetinit în 2022! Rata inflației va scădea mai mult la sfârșitul anului 2023
Info

Creșterea economică a încetinit în 2022! Rata inflației va scădea mai mult la sfârșitul anului 2023

Creșterea economică a încetinit în 2022! Rata inflației va scădea mai mult la sfârșitul anului 2023
sursa: ziaresireviste.ro

Potrivit unui raport publicat de Banca Națională a României (BNR), creșterea economică a încetinit în ultimele două trimestre din 2022, mai semnificativ în ultima parte a anului. Aceasta a fost susținută în principal de investiții, nu de consumul populației, un indicator important pentru prezicerea evoluției economice.

Raportul arată, de asemenea, că intențiile de angajare din companii s-au redus din nou în luna decembrie. BNR estimează că inflația va scădea în primul trimestru din acest an, atingând cel mai scăzut nivel în trimestrul III al anului 2023.

Ce se arată în raportul BNR

Acestea sunt cele mai importante observații din raportul publicat marți de Banca Națională, după ce instituția a decis majorarea dobânzii cheie la 7%:

Prognoza ratei anuale a inflației a fost depășită în noiembrie 2022, ajungând la 16,76%, după ce a scăzut la 15,32% în octombrie, comparativ cu 15,88% în septembrie. Această creștere a fost determinată în special de majorarea prețurilor alimentelor.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustată și-a accelerat ușor ascensiunea în primele două luni din trimestrul IV 2022, contrar previziunilor. Activitatea economică a crescut în trimestrul III 2022 cu 1,3% față de precedentele trei luni, la fel ca în trimestrul II, depășind astfel semnificativ previziunile.

PIB a continuat să scadă în ultima parte a anului trecut

Raportul arată că, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, creșterea Produsului Intern Brut (PIB) a continuat să scadă în trimestrul III 2022. Creșterea economică a fost susținută în principal de formarea brută de capital fix, și doar într-o măsură mai mică de consumul gospodăriilor populație.

Datele și analizele recente indică o încetinire semnificativă a creșterii economiei în trimestrul IV 2022 față de intervalul precedent. Efectivul salariaților din economie a consemnat creșteri în septembrie-octombrie 2022, dar acestea au fost sensibil inferioare celor din primul semestru al anului, iar rata șomajului BIM s-a ușor majorat în octombrie-noiembrie.

Intențiile de angajare pe termen scurt au scăzut din nou în decembrie 2022, după o redresare vizibilă în precedentele două luni. Raportat de companii, deficitul de forță de muncă a stagnat în trimestrul IV 2022 la nivelul scăzut atins în intervalul anterior.

Rata inflației va scădea anul acesta

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a accelerat în scădere în primele două luni din trimestrul IV 2022. Potrivit evaluărilor actuale, se estimează că rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023, conform prognozei pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va scădea semnificativ mai rapid ulterior, ajungând la un nivel de o cifră chiar în trimestrul III al acestui an, ca urmare a extinderii schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, împreună cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023. Totuși, războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă să genereze incertitudini și riscuri considerabile pentru perspectiva activității economice.

Absorbția fondurilor europene, în special a celor din programul Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor obiective și indicatori stricți în implementarea proiectelor.

Totodată, există incertitudini și riscuri semnificative asociate și politica fiscală, atât din cauza țintei de deficit bugetar stabilite pentru 2023, în scopul continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și a creșterii semnificative a costului finanțării, cât și din cauza seturilor de măsuri de sprijin prevăzute a fi aplicate sau prelungite în acest an, într-o conjunctură economică și socială încă dificilă la nivel intern și global, cu potențiale consecințe negative asupra parametrilor bugetari, scrie Economedia.