Infofinanciar > Info > Veste bună pentru români! Statul acordă beneficiile sociale înainte de termen
Info

Veste bună pentru români! Statul acordă beneficiile sociale înainte de termen

bani românești, lei; sursă foto: economica.net
foto: economica.net

Veste bună pentru românii care primesc indemnizația de șomaj. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat recent că plățile cuvenite beneficiarilor vor fi livrate mai devreme.

Potrivit datelor înaintate de ANOFM, drepturile bănești acordate prevăzute în legislația specifică sistemului asigurătorilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă se va efectua în avans cu o săptămână. Compania Națională Poșta Română va livra celor peste 45.000 de beneficiari drepturile bănești înaintea termenului de 16 aprilie 2023.

Cu cât s-au majorat beneficiile de asistență socială

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale indemnizația de șomaj și beneficiile aferente se stabilesc în conformitate cu valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR), valori care de altminteri au fost majorate de la 1 martie 2023 cu 13,8%. Concret valoarea ISR a crescut de la 525,5 lei cât a fost anul trecut șa 598 de lei.

Beneficiile de asistență socială acordate prin intermediul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială s-au majora tdupă cum urmează:

cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului a crescut de la 1.314 lei la 1.495 lei, pentru 170.785 de persoane;

ajutorul social pentru persoana singură a crescut de la 149 lei la 170 lei, iar pentru familia cu 5 persoane de la 554 lei la 631 lei, pentru 164.896 de persoane, indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități ( de care beneficiază 837.947 de persoane) au crescut pentru adulți de la 368 lei la 419 lei pentru handicap grav și de la 279 lei la 317 lei pentru handicap accentuat, informează agerpres.ro.

Județul Olt a înregistrat cea mai mare rată a șomajului la nivel național

De asemenea indemnizațiile de șomaj au crescut. ANOFM a majorat și indemnizațiile, primele de inserție, subvențiile și stimulentele financiare acordate:

indemnizația de șomaj a crescut cu 73 lei/lună pentru un număr de 42.345 de șomeri indemnizați aflați în evidența ANOFM la finalul lunii ianuarie 2023;

indemnizaţie de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ și şcolilor speciale pentru persoane cu handicap a crescut cu 37 lei/lună, pentru cele 3.915 de persoane aflate în evidența ANOFM;

prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, a crescut cu 218 lei, pentru aproximativ 900 de persoane, conform Adevărul.

Datele oferite de ANOFM indică faptul că la începutul acestui cea mai mare rată a șomajului a fost înregistrată în județul Olt. Evoluția a fost crescătoare începând din vara anului trecut, respectiv din iunie, când rata era de 4,2%. În ianuarie, conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt în județ erau 8.430 șomeri, însă doar 1.074 dintre ei beneficiau de indemnizaţie de şomaj.