Infofinanciar > Info > 300 de milioane de lei pentru producătorii agricoli. Schemă de ajutor pentru producția afectată de secetă
Info

300 de milioane de lei pentru producătorii agricoli. Schemă de ajutor pentru producția afectată de secetă

fermieri, Sursa foto: playtech
sursa foto playtech

Seceta reprezintă o mare problemă la nivelul țării. O mare parte din suprafața agricolă a țării este afectată de uscarea pământului, care treptat devine imposibil de folosit pentru producție. Fermierii au astfel numeroase pierderi financiare deoarece rămân fără materia primă care le oferă suportul pentru desfășurarea unor astfel de activități. Aproximativ o treime din suprafața arabilă a țării suferă de secetă. Agricultorii, dar și restul lumii, au o îngrijorare crescută cu privire la acest fenomen.

În această direcție, fermierii au cerut ajutorul statului pentru a face față la repercusiunile provenite din secetă. Guvernul a anunțat aprobarea unei scheme de ajutor, ce are în vedere susținerea financiară a agricultorilor, care s-au confruntat cu seceta pe terenurile agricole muncite de ei.

Ajutor de la stat pentru agricultori

Guvernul a aprobat o nouă schemă de ajutor destinată agricultorilor, care au suferit puternice pierderi financiare, ce au la nivel de cauză seceta ce a afectat zonele arabile. Anul trecut, seceta a făcut ravagii și a adus fermierii în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea pe pământurile destinate cultivării. Astfel, statul vine cu un sprijin financiar ce are rolul de a combate aceste efecte negative ale fenomenului natural ce a afectat România. Bugetul total al ajutorului este de 300 de milioane de lei. Fermierii care s-au confruntat cu seceta pot accesa până la 1.000 de lei.

Această inițiativă a fost aprobată prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență ce are în vedere punerea bazei legale pentru instituirea unei scheme de ajutor destinată producătorilor agricoli, ce va fi oferită sub formă de grant. Banii sunt destinați pentru a compensa pierderile înregistrate de anumite culturi agricole ce au fost cultivate pe terenuri afectate de seceta pedologică, desfășurată în perioada martie – septembrie 2022. Cei care pot accesa acest ajutor sunt agricultorii ai căror parcele de culturi au fost înființate în primăvara anului 2022,  potrivit unui comunicat al Guvernului.

Suma destinată acestei scheme de ajutor este de 300 de milioane de lei, valoare ce va fi asigurată din cadrul bugetului aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023. Banii vor fi acordați agricultorilor care au culturi afectate în procent de minimum 30%. „Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:  porumb; floarea – soarelui; soia; mazăre” se arată în cadrul comunicatului.

Peste 148.000 de fermieri afectați

Conform datelor colectate prin intermediul evaluării pagubelor la nivelul culturilor agricole, peste 1.110.000 de hectare au fost afectate de secetă pedologică din 2022, în diferite grade, aducând astfel pierderi pentru peste 148.000 de fermieri. Din cadrul acestui număr total de hectare, peste 705.000 de hectare cultivau porumb,  360.000 de hectare aveau producție de floarea – soarelui,  47.300 de hectare cu soia și peste 8.100 de hectare cu mazăre.

„Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi. Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător”, a transmis Guvernul, prin intermediul unui comunicat, conform Economedia .