Infofinanciar > Info > Veste bună pentru pensionarii din România! Daniel Baciu: „Trecem la tipărirea deciziilor”
Info

Veste bună pentru pensionarii din România! Daniel Baciu: „Trecem la tipărirea deciziilor”

daniel-baciu-pensii-antena3.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Timpul trece, iar pensionarii sunt din ce în ce mai nerăbdători să afle cât vor primi în plus la pensie. Cu toate acestea, vârstnicii trebuie să mai aștepte puțin până vor afla câți bani primesc, după recalculare.

Pensionarii trebuie să știe că, după recalculare, pensiile nu vor scădea.

”Pentru recalculare, există un articol clar în lege că atunci când, în urma recalculării unei pensii iese un punctaj mai mic, se păstrează cuantumul în plată.

Ce aș vrea eu să reținem de la apariția acestor norme, că noi, Guvernul Ciolacu, suntem extrem de determinați ca de la 1 septembrie pensionarii noștri să primească pensiile conform legii”, a declarat Marius Budăi, membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României.

Sporurile și veniturile nepermanente vor fi luate în considerare la pensie

De asemenea, din septembrie, sporurile și veniturile cu caracter nepermanent vor fi luate în considerare la plata pensiei.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a transmis Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

„Trecem la tipărirea deciziilor!”

Daniel Baciu a făcut o serie de declarații despre ultimele modificări privind noul formular al deciziilor de pensionare.

Acesta a afirmat faptul că a fost trimisă o decizie către Monitorul Oficial și se va respecta un grafic în ceea ce privește modificările din sistemul de pensii.

„Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial.

Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare. Suntem în linie dreaptă, avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate.

Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Este în funcție de cât de repede ne mobilizăm cu softul care recalculează aceste pensii. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii. Până în luna septembrie. Ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari”, a spus Baciu la un post de televiziune.

Totodată, Daniel Baciu confirmă faptul că procesul de evaluare pentru pensii este finalizat în proporție de 99,9%, potrivit Antena3 CNN.