Infofinanciar > Info > Veniturile românilor ar putea crește cu încă 500 de lei. De când ar intra în vigoare măsura
Info

Veniturile românilor ar putea crește cu încă 500 de lei. De când ar intra în vigoare măsura

Bani lei românești
FOTO:kanald.ro

Drepturile salariale ale românilor ar putea crește din nou după ce Partidul Social Democrat va prelua frâiele Guvernului. În momentul de față sunt luate în calcul mai multe scenarii, printre care și creșterea salariului minim cu 500 de lei. Banii ar urma să ajungă în buzunarele a peste un milion de români de la 1 iunie.

În acest sens, o decizie se va lua după o consultare cu mediul de afaceri. Ministerul Muncii a precizat că este vorba de o măsură necesară dar care nu poate fi făcută fără  consultări prealabile.

Posibila majorare de 500 de lei ar intra în vigoare de la 1 iunie 2023 și vine la câteva luni după ce Guvernul a crescut salariul minim brut până la 3000 de lei.

Guvernul acordă mai mulți bani mamelor care au copii mici

Însă, românii primesc în mână mai puțin de 2000 de lei din cauza taxelor prea mari. Din aceste considerente guvernanții se gândesc să crească din nou această categorie de venituri.

Trebuie menționat că ne aflăm în an preelectoral, iar guvernanții îți pregătesc terenul pentru alegeri. De la 1 martie vor intra în vigoare majorări și pentru alte categorii sociale. De exemplu, indemnizația acordată mamelor care  au copii mai mici de doi ani, va crește cu 180 de lei. persoanele care beneficiază de ajutoare sociale vor primi la rândul lor mai mulți bani, sumele variază între 20 și 70 de lei.

Politicienii de la PSD mai în vedere un proiect prin care să impună taxarea suplimentară companiilor care au o cifră mare de afaceri.

„„Într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca şi companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susţine creşterea veniturilor angajaţilor care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României. Acesta este principiul solidarităţii, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menţine în România această forţă de muncă productivă, atât de importantă pentru economia naţională”, se arată într-un comunicat al Partidului Social Democrat, potrivit realitatea.net.

Poziția partidului național liberal

Spre deosebire de PSD, liberalii consideră că o asemenea măsură ar sufoca mediul de afaceri fapt ce ar duce la creșterea prețurilor finale.

”Poziţia Partidului Naţional Liberal în privinţa suprataxării companiilor rămâne una foarte clară şi fermă: nu susţinem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu aşa ceva” a transmis Partidul Național Liberal.

Social democrații cataloghează poziția PNL-ului ca fiind populistă și au explicat de ce o asemenea măsură nu ar duce la vulnerabilizarea mediului de afaceri.

”Este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri şi ar creşte preţurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care îşi declară profiturile obţinute în mod real plătesc deja un impozit cel puţin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea preţuri mai mari ca celelalte”, au mai declarat social democrații.