Infofinanciar > Info > Venituri mai mici pentru unii seniori. Care sunt cei afectați direct de noua lege a pensiilor
Info

Venituri mai mici pentru unii seniori. Care sunt cei afectați direct de noua lege a pensiilor

pensie (sursă foto: Botoșăneanul)
Sursa foto Arhiva companiei

Septembrie este luna așteptată de mulți pensionari din România. Atunci, va avea loc marea recalculare a veniturilor seniorilor. Cu toate că peste trei milioane de români vor avea pensii mai mari, unii dintre ei vor fi afectați de noua formulă de calcul. Pensiilor lor ar putea scădea de la 1 septembrie.

Acest lucru se întâmplă din cauza noii formule de calcul a pensiilor, conform președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costi. Oficialul a transmis faptul că românii ce au muncit în condiții grele sunt cei vizați de un venit mai mic din septembrie.

Pensii mai mici din septembrie

Dumitru Costi a spus că actuala formula de calcul avea beneficii pentru acești foști muncitori. Existau bonusuri pentru condițiile speciale. Aceste bonusuri sunt mai mici la noua formulă de calcul.

„În primul rând există acest mecanism de puncte pentru condiții speciale de muncă. Aici discutăm de niște tipologii de activități care necesită sau presupun asumarea unor riscuri profesionale care impactează direct asupra sănătății. Legea veche avea un tip de bonusuri pentru condițiile speciale. Legea nouă vine cu un alt tip de bonusuri, mai mic”, a transmis președintele Blocului Național Sindical.

Din septembrie, vor fi implementate punctele de stabilitate, ce se vor acorda după 25 de ani de vechime în muncă.

„Aici au venit cu un principiu care spune – cu cât stai mai mult în piața muncii, cu cât muncești mai mult, cu atâta ai șansa ca la pensie să primești mai mult, pentru că îți introducem aceste puncte de stabilitate. plus românii în funcţie de anul naşterii”, a transmis președintele Blocului Național Sindical.

Dumitru Costi a spus că dacă o persoană a îndeplinit 25 de ani de muncă, se acordă pentru fiecare an un bonus pentru activitatea în piața muncii.

„Însă, combinate cele două, pentru anumite locuri de muncă dau cu minus. Și aici mă refer în principal la locurile de muncă din zona activităților cu riscuri individuale uriașe”, a transmis acesta.

Ce pensionari vor avea venituri mai mici?

Un exemplu în acest caz sunt vizați în mod direct sunt cel ce au lucrat la compania națională de la Cernavodă, potrivit news18.ro.

„Mă refer la Compania națională de la Cernavodă, nucleara de la Cernavodă, exact în zona nucleară Cernavodă, Institutul de Reactori Nucleari Electrici (IRNE) de la Colibaşi și în ultimul rând Feldioara, Brașov.

Deci salariaţii de la toate acestea trei vor fi afectați în mod direct, vor avea pensii mai mici. Dacă mă întrebați cu cât vor fi mai mici, aici apar alte variabile care țin de faptul că fiecare a avut un alt salariu, fiecare a lucrat mai mult sau mai puțini ani.

De ce apare acest impact negativ pe pensiile lor? Pentru că acest mecanism de stabilitate, repet, se acordă după 25 de ani, iar conform mecanismului din legea de pensionare în condiții speciale, oamenii aceștia nu pot lucra mai mult de 20 de ani. Deci ei niciodată nu vor atinge acest prag prin care să primească și bonusurile”, a susținut președintele Biroului Național Sindical.