Infofinanciar > Info > Profesorii au parte de salarii mai mari. S-au deblocat angajările în sistemul de învățământ
Info

Profesorii au parte de salarii mai mari. S-au deblocat angajările în sistemul de învățământ

salariul profesori (sursă foto: dailybusiness.ro)
Sursă foto: dailybusiness.ro

Cele trei federații sindicale au atras atenția asupra atitudinii Ministerului Finanțelor față de educația din România. Se subliniază refuzul de a aviza Memorandumul privind ocuparea posturilor vacante în anul 2023.

Liderii sindicali din domeniul Educației au transmis într-un comunicat comun că „Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcționare a sistemului educațional. Inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate și suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocupării posturilor din învățământ”.

Profesorii au parte de salarii mai mari

La 1 februarie 2024, reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației pentru a discuta principalele probleme din sistem. Printre subiectele abordate s-au numărat modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor. Declocarea posturilor din domeniul educației. Aspectele legate de indemnizația de hrană și voucherele de vacanță. Precum și încadrarea îngrijitoarelor în categoria de personal didactic auxiliar, în special în domeniul educației timpurii.

Salarii de bază

Salarii de bază Sursa foto: realitatea.net

Reprezentanții FSLI au pledat pentru două principii fundamentale ce ar trebui să stea la baza grilei de salarizare în învățământ:

1. Salariul profesorului debutant ar trebui să înceapă de la salariul mediu brut pe economie sau să reprezinte 23% din indemnizația Președintelui României.

2. Salariul profesorului cu grad didactic I și o experiență de 25 de ani în învățământ ar trebui să fie comparabil cu cel al medicului specialist.

Următoarea întâlnire legată de Legea salarizării este programată pentru luna martie 2024. În luna februarie, profesorii și angajații din Învățământ au beneficiat de majorări salariale. La finalul lunii ianuarie, aplicația de salarizare pentru personalul din domeniul Educației a fost actualizată pentru a reflecta noile creșteri salariale.

Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului Finanțelor, care reglementează data la care bugetarii își primesc salariile, angajații din Educație primesc în mod regulat salariile la data de 14 a fiecărei luni.

O secretară ajunge la un salariu de aproape 5.000

Conform Ordonanței de Urgență privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învățământ și din alte sectoare bugetare, în anul 2024, se vor implementa două majorări salariale. Prima la 1 ianuarie 2024 și a doua la 1 iunie 2024.

Salarii de bază Sursa foto: realitatea.net

Salarii de bază Sursa foto: realitatea.net

Aceste creșteri salariale vor beneficia întregul personal din sistemul de învățământ, inclusiv personal didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic. Astfel, un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată și o vechime de până la 1 an va primi în această lună un salariu brut de 6.080 de lei, echivalent cu 3.557 de lei net.

O secretară cu studii medii și o vechime între 15 și 20 de ani va primi un salariu de 5.347 lei. Un director de școală gimnazială, cu până la 300 de elevi și fără structuri arondate, va primi în această lună un salariu de bază de 10.650 lei. Cel mai mare salariu de bază obținut de un profesor va fi de 9.623 lei, în cazul în care are studii superioare de lungă durată, o vechime de peste 25 de ani, grad didactic 1 și gradatia 5. Cel mai mic salariu de bază îl vor primi muncitorii necalificați, fără vechime în muncă, în cuantum de 3.650 lei.

Creșterile se situează între 19,4% și 20,5%

„Noile grile de salarizare sunt oarecum echitabile, pentru că majorarea salarială dată în luna iunie 2023 a creat o serie de inechități. O parte dintre colegii mei sunt mulțumiți și apreciază efortul făcut, realizând faptul că în luna iunie a anului 2024 unii vor primi un salariu mai mare cu 50% față de luna mai 2023.

O parte dintre colegi văd această realizare. Dar sunt și persoane nemulțumite, care consideră că s-ar fi putut obține mai mult”, a declarat prof. Sporin Tiplea, liderul Uniunii Sindicale „Didactica”, membru în comisia de stabilire a noii grile de salarizare pentru personalul didactic de predare.

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile se situează între 19,4% și 20,5%, cu o creștere salarială brută medie totală în 2024 de aproape 20%. Din care o creștere medie brută de aproape 13% începând din luna ianuarie 2024. În ceea ce privește directorii și directorii adjuncți, comparativ cu salariul brut din decembrie 2023. Creșterea brută medie totală în 2024 va depăși 36%, din care o creștere brută medie în luna ianuarie 2024 de 30%.

Pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15,5%, cu o creștere medie brută în luna ianuarie 2024 de aproximativ 10%. În cazul personalului administrativ (nedidactic), creșterea salarială brută medie totală în 2024 va atinge 15%. Cu o creștere de 9% începând din luna ianuarie 2024.

Salariul unui director adjunct va fi mai mare decât cel al unui profesor

În ceea ce privește personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ, majorarea salarială va fi acordată sub forma unei sume fixe brute. Adăugate la salariul de bază la gradatia 0. Astfel: 250 de lei în luna ianuarie 2024, comparativ cu nivelul salariilor de bază din decembrie 2023. 450 de lei în luna iunie 2024, față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.

De menționat că această majorare salarială se va raporta la salariile de bază la gradatia 0. Totodată, toți salariații din Anexa VIII a Legii nr. 153/2017, cu excepția personalului administrativ din învățământ, vor beneficia de o majorare salarială de 5% în anul 2024.

Prin Ordonanța care reglementează salarizarea personalului din învățământ în anul 2024, s-au eliminat inechitățile salariale referitoare la funcțiile de conducere. Dar și îndrumare și control din învățământ. În urma susținerii și insistențelor reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative.

De exemplu, salariul unui director adjunct va fi mai mare decât cel al unui profesor S, cu gradul I, cu peste 25 de ani de vechime, care are și dirigentie. Cu acordarea celei de-a doua tranșe de majorare salarială din 2024. Cuantumul total al creșterilor salariale ale personalului din învățământ la data de 01.06.2024, raportat la luna mai 2023. Va fi de aproximativ 50%.

Procesul de salarizare este în grafic în conformitate cu grilele

Acest lucru nu s-ar fi întâmplat fără deschiderea conflictului de muncă și participarea membrilor de sindicat la greva generală. S-a convenit să înceapă discuții cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământ în luna ianuarie a anului viitor pentru elaborarea unei noi legi a salarizării în sistemul bugetar. Cu obiectivul de a obține o poziționare în grila de salarizare superioară celei din Legea nr. 153/2017, lege impusă și nu negociată cu partenerii sociali.

Până în acest moment, procesul de salarizare este în grafic în conformitate cu grilele întocmite de reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ. Împreună cu cei ai Ministerului Educației, depuse la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Liderul sindical a oferit clarificări cu privire la motivul pentru care profesorii debutanți nu ar trebui să se aștepte să primească un salariu echivalent cu cel mediu pe economie începând din această lună. ,,Dacă analizăm cu atenție Ordonanța nr. 57 din 2023. Se precizează că la fundamentarea noii legi a salarizării se va ține cont ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu pe economie de la data respectivă. Era de 6.800 lei. Dar era vorba despre fundamentare.

Profesorul debutant trebuie să aibă 6.800 lei

Pentru anul 2024, tot în Ordonanța nr. 57, se spune că se va primi jumătate din diferența dintre salariul avut în decembrie 2023 și cel preconizat prin noua lege a salarizării. Prin urmare, în Ordonanța 57 nu scria efectiv că de la 1 ianuarie 2024 profesorul debutant trebuie să aibă 6.800 lei. Acum el a primit exact 50% din diferența preconizată.

De la 5.400 lei, cât avea după grevă, până la 6.800 lei, cât se preconizează a avea în noua lege a salarizării, sunt 1.400 lei. A primit jumătate din această diferență, adică 700 lei. Cu suma pe care o va primi suplimentar în luna iunie 2024. Va depăși ceea ce s-a stabilit în Ordonanța nr. 57”.

În ceea ce privește categoria personalului cu vechime mică în învățământ, obiectivul a fost atins, ba chiar va fi depășit. Din această perspectivă, profesorii debutanți nu ar trebui să fie nemulțumiți. Făcând acest lucru pentru cei cu vechime mică în muncă, a trebuit să sacrificăm puțin personalul care are o vechime mai mare. Astfel încât, pe noua lege, așa cum am preconizat-o noi, nu a primit jumătate din diferența preconizată, ci mai puțin.

,,Hai să dăm niște bani învățământului!”

Dacă ar fi să privim pe medie, pe cifre, suntem acolo unde s-a promis. Dacă nu ar fi fost greva și aceste negocieri ale sindicatelor, uneori blamate. Am fi obținut doar 5% creștere salarială, așa cum primesc ceilalți bugetari. Dacă acest lucru nu este de apreciat, atunci ce să mai spunem? Dar probabil că nu am fi obținut nici banii aceia din iunie 2023. Pentru că nimeni nu ar fi venit să spună ,,Hai să dăm niște bani învățământului”, a explicat prof. Sorin Tiplea.

Pentru salariile funcțiilor didactice de conducere. S-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuție cu dirigenție. În vederea eliminării inechităților existente în decembrie 2023.

Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcțiile de conducere de director în luna ianuarie 2024, este prevăzut un salariu de bază minim de 10.590 lei și un salariu de bază maxim de 11.242 lei. Diferența între acestea fiind de 652 lei. În luna iunie 2024, se propune un salariu de bază minim de 11.260 lei. Și un salariu de bază maxim de 11.812 lei. Diferența între acestea fiind de 552 lei, conform romaniatv.net.