Infofinanciar > Info > Venituri mai mari în 2023! În ce domenii cresc salariile anul viitor și cine va primi bani în plus
Info

Venituri mai mari în 2023! În ce domenii cresc salariile anul viitor și cine va primi bani în plus

Bani, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Salariile angajaţilor din sectorul public vor creşte până la 10% începând din 2023, în timp ce salariile demnitarilor vor rămâne neschimbate. În plus, munca suplimentară va fi recompensată prin acordarea de timp liber, nu prin plata unor sume suplimentare de bani.

Măsurile de limitare a cheltuielilor aprobate în anii anteriori vor continua să fie aplicate, astfel:

În anul 2023, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar va fi menținut cel mult la nivelul cuantumului acordat în decembrie 2022, dacă personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

De asemenea, valoarea indemnizației pentru hrană va rămâne la nivelul stabilit pentru anul 2022.

Munca suplimentară va fi compensată

Se va acorda un supliment pentru munca suplimentară pentru personalul din sectorul bugetar care are funcții de execuție sau de conducere și pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, dar numai sub forma timpului liber.

Polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care desfășoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, vor primi drepturi prevăzute de legislație în luna iunie 2017.

Aceste drepturi vor fi acordate în limitele de 3% din suma soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite. Pentru polițiștii de penitenciare, limita de 3% se stabilește la nivelul bugetului centralizat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Se vor acorda premii pentru sportivi și elevi olimpici

În anul 2023 se vor putea acorda premii sportivilor și echipelor tehnice care au obținut performanțe remarcabile la competițiile sportive internaționale și naționale oficiale, elevilor, studenților, cercetătorilor și profesorilor care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și la alte concursuri internaționale și naționale pe diferite discipline de învățământ, precum și profesorilor care i-au pregătit pe aceștia, în limita bugetului alocat pentru acest scop.

Salariul minim va crește, fără taxe

Persoanele care au un salariu minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, și care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază pentru care venitul brut realizat din salarii pentru aceeași lună, nu depășește 4.000 lei, inclusiv, vor beneficia de o creștere a salariului minim și de scutirea de taxe pentru 200 de lei din acest venit minim. Măsura se aplică începând cu veniturile lunii ianuarie 2023.

Salariile cresc și în sectorul construcțiilor

În sectorul construcțiilor, salariile vor crește, iar angajații nu vor plăti impozit pe venit, contribuție la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii. Salariul minim în acest sector va fi de 4.000 de lei pe lună, în funcție de numărul de ore lucrate, care va fi în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând un salariu mediu de 24,194 lei pe oră, potrivit Ziare.com.