Infofinanciar > Info > Vechimea în muncă nu mai poate fi cumpărată așa ușor! Procesul este afectat de creșterea salariului minim
Info

Vechimea în muncă nu mai poate fi cumpărată așa ușor! Procesul este afectat de creșterea salariului minim

Vechimea în muncă, Sursa foto: fanatik.ro
sursa foto: arhiva companiei

Începând cu data de 1 iulie 2024 salariul minim în România va crește  la 3.700 de lei. Acest lucru va avea un impact semnificativ asupra modalităților de completare a stagiului de cotizare pentru vechimea în muncă în vederea obținerii unei pensii. Această modificare adusă de Guvernul României va influența nu doar nivelul contribuțiilor, ci și regulile în ceea ce privește vechimea în muncă. Este vorba despre achiziționarea vechimii la pensie.

Până în prezent, persoanele interesate de completarea perioadelor necontributive la sistemul public de pensii puteau face acest lucru prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și plata sumelor necesare, în conformitate cu OUG nr. 163/2020. Acest mecanism a fost programat inițial să expire la 1 septembrie 2023. El a fost prelungit pentru anul curent, asigurându-le astfel celor eligibili oportunitatea de a contribui la vechimea în muncă.

Vechimea în muncă, afectată de creșterea salariului minim

Începând cu luna iulie 2024, odată cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei, sumele necesare pentru acoperirea perioadelor necontributive vor crește corespunzător.

În baza noii legislații a pensiilor, Legea nr. 360/2023, care înlocuiește OUG 163/2020, se va aplica un venit minim lunar asigurat de 3.700 de lei pentru contractele semnate după 1 iulie 2024. În acest context, cei care doresc să completeze stagiul de cotizare vor trebui să achite lunar o sumă calculată în funcție de salariul minim brut pe țară la data încheierii contractului de asigurare socială.

Pentru contractele încheiate înainte de această dată, respectiv între 1 octombrie 2023 și 1 iulie 2024, suma lunară de plată pentru vechimea în muncă va rămâne la nivelul de 825 de lei. Aceste sume reflectă cota de 25% din salariul minim brut, aplicată ca contribuție de asigurări sociale.

Ajustarea salariului minim va implica ajustări și în procesul de cumpărare a vechimii la pensi. Modificările legislative în vigoare vor asigura stabilitatea acestor mecanisme pentru viitorii beneficiari de pensii în România.

Salariul minim crește la 1 iulie

Guvernul a hotărât să crească salariul minim brut lunar de la 3.300 la 3.700 de lei începând cu 1 iulie. Această măsură va aduce o majorare netă de 284 de lei. Conform Ministerului Muncii, aproximativ 1.871.266 de angajați vor fi afectați de aceste modificări salariale.

„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi. Respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară. Pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Muncii.