Info

Variantele propuse de Austria pentru aderarea României în Schengen! Detaliile din culisele Consiliului JAI

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

În cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne ( JAI), Austria a propus mai multe variante de amânare pentru anul viitor a aderării României la Schengen. Însă, propunerea vine la pachet cu o condiție, Viena a solicitat României să nu insiste asupra unui vot în reuniunea care a avut loc în cursul zilei de joi.

În cadrul reuniunii JAI miniștrii s-au consultat în privința aderării României și Bulgariei în zona de liber acces începând cu 1 ianuarie 2023, pentru frontierele terestre iar de la 26 martie cu cele aeriene. Austria a fost singura țară care s-a declarat împotriva ambelor state, în timp ce Olanda a votat împotriva Bulgariei.

Ministrul ceh de interne, Vit Rakusen, confruntat cu situația amintită, după ce a constatat că nu există unanimitate, a solicitat o pauză pentru obținerea unui compromis. Potrivit Agerpres, la consultările ulterioare au participat reprezentanții Germaniei, Austriei, Olandei, Bulgariei și a României.

Propunerile Austriei

Prima variantă înaintată de Austria a constat în amânarea deciziei până în luna septembrie sau octombrie a anului viitor dar reprezentanții români nu au agreat această variantă. O a doua variantă propusă, a fost aceea de separare a României de Bulgaria, cea din urmă, primea accesul în spațiul Schengen anul viitor. Această  propunere nu a fost votată de Bulgaria.

Ultimul scenariu propus de Austria ar fi însemnat luarea unei decizii în luna iunie, fapt ce ar fi însemnat vot și ridicarea frontierelor în același moment. Însă, condiția Vienei era ca România să nu insiste asupra unui vot în Consiliul JAI. De asemenea, nici această variantă nu a fost pe placul oficialilor români.

Varianta pe care a propus-o România, singura de altfel, ar fi fost ca decizia aderării să fie amânată până pe 21 decembrie când va avea loc următorul Consiliu de Miniștri. Această variantă ar fi implicat aderarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene șa 26 martie iar cu cele rutiere mai târziu. Austria a respins categoric această contrapropunere.

Austria ne ține la porțile Schengen-ului

Prin urmare, România a solicitat separarea de Bulgaria, dar reprezentanții bulgari s-au opus acestei cereri, iar noul punct nu a fost inclus pe ordinea de zi. Într-un final, România a cerut vot iar Austria și Olanda au respins aderarea Bulgariei și a României în zona de liber acces.

Ministrul olandez Eric van der Burg, la explicarea voturilor a precizat că votul este pe merit, în cazul în care era vorba de o decizie separată în cazul celor două state, Olanda ar fi votat pentru România.

Imediat după ce procedurile de vot s-au terminat premierul României a declarat următoarele „În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Vreau, în primul rând, să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții”, potrivit europafm.ro.