Info

Critici dure la adresa Austriei! Opoziția acesteia față de aderarea României la Schengen i-a înfuriat pe europarlamentari

schengen romania
sursa: impact.ro

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a criticat dur Austria în ultimele postări de pe pagina sa de Facebook, cu doar câteva ore înainte de întrunirea miniștrilor statelor membre a Spațiului Schengen, unde aceștia au votat soarta aderării României la regiunea fără frontiere. 

Austria a fost, inițial, singura țară care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen, susținând că motivul poziției sale este valul de imigranți ilegali cu care se confruntă în prezent, val venit din regiunea balcanică de vest. Țara noastră nu se află nici pe aproape în această regiune, iar dovezile care arată că România nu are nicio implicare în problemele Austriei sunt din belșug.

Ulterior, Olanda a adoptat aceeași poziție. Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet. Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

Viena a continuat în toată perioada să-și susțină opunerea, lucru ce a fost dovedit în votul acesteia de astăzi, care a fost defavorabil intrării noastre la Schengen. De notat este faptul că Austria a susținut inițial că va vota pentru aderarea Croației, țară din Balcanii de Vest, care are 3 frontiere cu țările care nu fac parte din Uniunea Europeană: Bosnia, Serbia și Muntenegru. 

Criticile lui Siegfried Mureșan la adresa Austriei

Europarlamentarul a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook o remarcă dură la adresa explicațiilor ieftine ale Austriei, evidențiind cu ironie că problemele Austriei nu sunt și problemele noastre: „Austria are 100.000 de solicitări de azil. Nu România. În Austria au intrat oameni ilegal, nu în România. Austria trebuie să își securizeze mai bine frontiera. A noastră este bine securizată”. 

Mureșan a scris o serie întreagă de postări în care a criticat acțiunile Austriei. Cea mai recentă dezvoltă ideea că Austria ar putea „învăța câte ceva” din partea Republicii Moldova. 

Austria are de învățat de la Republica Moldova 

Acesta a comparat atitudinea Vienei cu privire la valul de imigranți cu cea a Moldovei cu privire la valul de refugiați ucraineni. Cu toate că Austria beneficiază de o economie mai stabilă, membră a Uniunii Europene și NATO, cu un PIB mai mare de 7 ori decât cel al Moldovei, aceasta s-a întors împotriva țărilor aliate și membre ale aceleiași uniuni, România și Bulgaria. Chiar dacă Moldova s-a confruntat cu un val de 700.000 de refugiați, în condițiile în care economia lor este la pământ, aceasta a cerut ajutorul UE și a gestionat criza refugiaților într-un mod excepțional, făcând astfel un serviciu întregii uniuni, inclusiv Austriei. 

„Republica Moldova a primit anul acesta 700.000 de refugiați din Ucraina, dintre care aproape 100.000 s-au mutat temporar în Moldova, locuind în marea lor majoritate în casele oamenilor.  

Moldova are o economie de 36 de ori mai mică decât Austria. Viena singură are un PIB de 7 ori mai mare decât PIB-ul Moldovei.  

Moldova nu este în Uniunea Europeană ca Austria și nu se bucură încă de toate beneficiile economice de care se bucură Austria că stat membru. 

Cu toate acestea, deși s-a confruntat cu o criză majoră a refugiaților din Ucraina, Moldova nu s-a întors împotriva UE și a statelor membre. Din contră, a întins o mană Uniunii Europene. Iar cu ajutorul primit din partea noastră și cu resursele proprii limitate pe care le are, Moldova a gestionat cu mare succes criza refugiaților făcând un serviciu întregii Uniuni Europene, inclusiv Austriei. 

Austria poate să învețe de la Republica Moldova. Orice criză de securitate cu care ne confruntăm la nivel european o soluționăm doar dacă suntem uniți și cooperăm, nu acționând împotriva intereselor altor state europene”, a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.