Infofinanciar > Lumea la zi > Vacanțele la schi din această iarnă, mai scumpe! Cu cât s-au majorat prețurile
Lumea la zi

Vacanțele la schi din această iarnă, mai scumpe! Cu cât s-au majorat prețurile

Vacanță Schi, Sursă foto: Mediterana Tour
Sursă foto: Mediterana Tour

În contextul crizei energetice și a inflației care afectează întreg continentul european, la fel ca celelalte produse și servicii, și vacanțele petrecute pe pârtiile de schi din Europa au cunoscut creșteri de prețuri în acest an. Astfel, majoritatea stațiunilor de profil și-au majorat tarifele cu minim 10%.

De pildă, reprezentanții staţi­unii Zermatt din Elveția, o țară renumită pentru pârtiile sale spectaculoase, au decis ca tariful pentru o săptămână de vacanță la schi să fie de 1.367 de lire/ persoană. Comparativ cu anul trecut, prețul a crescut cu 25%.Tot în țara „ceasurilor”, în locația Saas-Fee, lifturile merg cu viteze reduse pentru a economisi energie.

De asemenea, în Franţa, stațiuni precum Val Thorens şi Meribel au prețuri mai mari în această iarnă cu aproximativ 15%. În plus, în prima dintre cele două, încălzirea skilifturilor se opreşte automat când se deschid uşile.

Tot în Hexagon, staţiunea Avo­riaz din munții Alpi a decis să-și majoreze prețurile permiselor de schi pentru prima dată în ultimii doi ani, scrie Antena 3 CNN.

„Inflaţia a adus clar scumpiri, însă pentru schiorii pasionaţi călăto­ria anuală pentru schi este o vacanţă non-negociabilă”, a precizat Richard Sinclair, CEO al tour operatorului SNO.

Românii boicotează „schi-ul austriac”

În urma deciziei guvernului din Austria, condus de cancelarul Carl Nehammer, de a respinge aderarea României la spațiul Schengen, în semn de răzbunare, mai mulți români au declarat că de acum încolo vor boicota pârtiile de ski din această țară.

Astfel, prin intermediul platformelor de socializare, mai mulți conaționali i-au îndemnat pe ceilalți oameni să aleagă destinații turistice diferite pe timpul sezonului rece.

„La începutul anului viitor, cred ca voi pune aici o poza de pe o pârtie din Italia. Daca aveți sugestii de pârtii faine nu ezitați să le scrieți mai jos în comments pls!

Și da, am de gând să boicotez și cred că va avea efect boicotul turistului român pentru că lovește direct la buzunarul electorului austriac.

Demnitate și coloană vertebrală domnilor. O sa zică unii că ce contează boicotul dacă în locul nostru vin în număr mare turiștii ruși? Ei nu-i chiar așa domnilor!! În număr mare avem impact mai mare”, a scris un internaut român pe grupul de Facebook Ski România, transmite Antena 3 CNN.

Îndemn din partea oficialilor

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, le-a sugerat românilor să aleagă alte destinații de ski, în afara celor din Austria.

„E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a susținut oficialul în urma votului primit de țara noastră în domeniul Schengen, scrie Adevărul.

Îndemnul a fost ascultat de omul de afaceri și patronul celor de la Aurocar, Dan Pricăjan.

„Nu mai colaborez cu firme austriece. Nu mai alimentez de la OMV, mi-am închis conturile la BCR, mi-am anulat vacanța de schi în Austria. La revedere, Austria, pe o perioadă nedeterminată!”, a spus acesta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.