Info

Va exista o pană de curent în România? Care este răspunsul lui Arafat

Raed Arafat- sursa foto - g4media
sursa foto - g4media.ro

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, nu consideră că România ar putea fi lovită de o pană de curent. Totuși, el trage un semnal de alarmă și crede că pericolul mai mare ar putea fi viscolul. Arafat a precizat că spitalele și alte instituții esențiale din România ar trebui să fie dotate cu generatoare care să intre în funcțiune dacă alimentarea cu electricitate este întreruptă.

Raed Arafat a oferit explicații cu privire la situația unei întreruperi de curent la nivel de România, la fel ca în cazul Ucrainei sau al Republicii Moldova. Șeful DSU nu consideră că pericolul ar veni din cauza războiului, ci mai degrabă din cauza unor furtuni neașteptate, extrem de puternice.

„Să intre o ţară întreagă cum e România într-un blackout deodată este ceva foarte puţin probabil. Dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neapărat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a transmis Raed Arafat pentru Antena 3, citată de digi24.ro.

Unde sunt necesare generatoarele?

Raed Arafat a subliniat concret că spitalele și instituțiile cheie ale țării ar trebui să beneficieze de generatoare, care să funcționeze imediat după întreruperea curentului. Dacă deja spitalele dispun de astfel de dispozitive, acestea ar trebui să fie constant verificate și testate.

„Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare. Acestea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a anunțat şeful DSU.

Raed Arafat a menționat și faptul că orice benzinărie ar trebui să dispună de un generator. El a subliniat că pe viitor ar fi bine ca o sursă de energie de rezervă să fie obligatorie în momentul autorizării unei benzinării.

„Noi am ridicat problema foarte serios că orice benzinărie trebuie să aibă un generator care să ducă măcar o parte din pompe. Şi asta a fost după ce a fost problemă în vestul ţării şi ne-am confruntat cu situaţia că maşinile care voiau să alimenteze, benzinăriile din zonă, Lugoj, Timişoara, nu funcţionau. Şi atunci am conectat unul din generatoare pe o stradă în care exista benzinărie şi benzinăria respectivă a putut să alimenteze. În viitor va trebui, într-o formă sau alta, să fie obligatorie chiar la autorizare ca o benzinărie să aibă o sursă de energie de rezervă pentru că la benzinărie alimentezi şi maşinile de pompieri, alimentezi şi ambulanţele şi maşinile de poliţie şi maşinile personale pentru a se deplasa”, a menționat Raed Arafat, conform sursei anterior precizate.

Există soluții pentru români, în cazul unui blackout?

Raed Arafat consideră că trei zile de blackout sunt critice. Soluțiile de care s-ar putea folosi românii sunt reprezentate doar cele găsite de moment. Aceștia trebuie să găsească lucruri cu care să se încălzească rapid, să aibă aproape lanterne și suficientă mâncare.

Din păcate, pentru primele trei zile, soluţii magice nu sunt. Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu. Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul Fii pregătit în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a conchis Raed Arafat.