Info

Primul exercițiu de Blackout din România! Cum putem supraviețui trei zile fără curent și gaze?

Dumitru Chisăliță, Sursă foto. Europa FM
Sursă foto. Europa FM

Perioada 18-21 noiembrie 2022 este vizată pentru efectuarea primului exercițiu de Blackout din România. Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a oferit soluții pentru eventualitatea în care vom fi supuși unei absențe de curent și gaze pentru 72 de ore.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a transmis câteva clarificări cu privire la primul exercițiu de blackout din România și a oferit detalii privind un ,,ghid de supraviețuire” pentru români, în cazul în care curentul electric și gazul vor lipsi pentru 72 de ore.

Mediaș este orașul care va găzdui primul exercițiu de blackout din România. Pentru perioada 18-21 noiembrie se va emite un ghid cu instrucțiuni pentru eventualitatea în care oamenii vor rămâne fără curent sau gaze timp de 72 de ore.

„Da, acum vorbim despre o pană de curent majoră. Asta înseamnă că într-adevăr, trebuie să existe un număr mare de ore în care oamenii nu au curent și nu au alte alternative. Adică vorba aceea, nu pot să se urce mașină, să plece la țară unde au lemne şi petrol la lampă. În acel moment sunt o serie de măsuri care se pot lua. Aceste măsuri pleacă de la a putea să-ți faci o anumită temperatură în interiorul imobilului” a menționat Dumitru Chisăliță, pentru Antena 3 CNN, înainte de a deschide soluția pentru un eventual blackout.

Sfaturile lui Dumitru Chisăliță

Privind lipsa căldurii în imobile, Dumitru Chisăliță a precizat că românii trebuie să aibă în vedere evitarea pierderilor de energie suplimentare. Astfel, trebuie să existe cât mai multe zone de tampon cu aer, care să funcționeze ca izolatori pentru exterior.

,,Această temperatură, în primul și în primul rând poți să o reconstruiești ținând seama de evitarea pierderilor de energie din apartament sau din casă, printr-o localizare într-un spațiu al casei care presupune în primul și în primul rând cât mai multe zone tampon cu aer care să izoleze față de exterior, care presupune construirea unui mic adăpost, gen cort, să spunem, niște pături care se pun peste o masă, care poate să fie căptușită din diverse materiale care să permită menținerea temperaturii și care, foarte important, trebuie să se găsească într-o zonă a casei care să-ți permită accesul ușor către bucătărie, către zona de alimentație și către bani”, a transmis președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cum putem crește căldura corporală?

În cazul unor avarii de curent sau de gaze, oamenii ar trebui să urmărească să-și crească temperatura corpului. În principal, acest lucru se poate face prin îmbrăcăminte adecvată.

,,Aici există o serie de, hai să spunem, experimente care s-au făcut sau le-am făcut și care merg de la a consuma o cantitate importantă de apă, care merg de la o alimentație care să fie constantă și să fie bogată în anumite substanțe care permit corpului să-și ia elementele nutritive și să-și mențină această temperatură, care pleacă de la un anumit mod de îmbrăcare, atât în ceea ce privește îmbrăcarea corporală, cât și obligatoriu, o anumită acoperire a anumitor părți care presupun ca o pierdere mare a cantității de energie dinspre corp către exterior, cum ar fi extremitățile, mâinile, picioare, cum ar fi capul, cum ar fi gâtul și care ar trebui să fie protejate în mod principal”, a subliniat Chisăliță.

Sursele de lumină auxiliare

Dumitru Chisăliță a oferit detalii și privind sursele de lumină, care ne pot ajuta în cazul unei avarii.

Dacă nu avem lumină, este important să avem în locuință lanterne și baterii.

Conform informațiilor expuse de Dumitru Chisăliță, în cazul unui blackout de lumină ,,e nevoie ca în permanență să avem la îndemână pentru situații neprevăzute, să spunem, în special baterii și lanterne, dar și alte sisteme, cum ar fi lămpașe, lumânări. Bateriile şi lanternele sunt ideale, deoarece celelalte elemente pot să ducă la anumite accidente care pot să apară la un moment dat în interiorul imobilului și care nu sunt de dorit. În același timp, un element foarte important este că trei zile n-o să poți să trăiești în întuneric. Asta presupune ca în zona în care, să spunem, te-ai izolat din punct de vedere termic pe timpul zilei, să faci lumină, astfel încât să poți să te bucuri de razele naturale.”

Elementul cheie: Socializarea

Dumitru Chisăliță a precizat că este important ca oamenii să interacționeze în cazul unei situații de blackout. Așa, locuitorii unui bloc pot avea informații unii despre alții și se pot susține reciproc.

,,Trebuie să ne aducem aminte că într-un bloc stau mai mulți oameni, stau mai multe familii, că pe stradă sunt mai mulți oameni. Asta înseamnă că există posibilitatea ca la un moment dat timp, în timpul celor 3 zile să nu folosim neapărat telefonul sau alte elemente, ci pur și simplu să interacționăm, să ne deplasăm până la vecini, mai ales dacă sunt poate mai în vârstă sau au anumite probleme de sănătate. Cu ocazia asta constatăm și care este starea lor, să discutăm, să povestim. Foarte important să existe o interacțiune în interiorul familiei, să se desfășoare anumite jocuri, să existe o anumită comunicare, pentru că până la urmă avem nevoie de această interacțiune, mai ales în aceste momente”, a transmis expertul în energie.

Există pericolul unui blackout în România?

Conform lui Chisăliță, este puțin probabil ca România să fie victima unui blackout în această iarnă. Totuși, situația poate să apară la nivel mai mic, cum ar fi în sate sau în cartiere. Acesta a explicat că ,,nu există informații și nici nu cred că va exista în iarna aceasta  vreun pericol pentru astfel de situație, dar în același timp pot exista oricând niște situații la nivelul unui cartier sau unui sat. O furtună puternică sau un vânt puternic care poate să te lase fără un stâlp. Nu înseamnă neapărat că trebuie să fie în toată țara, dar există astfel de situații și e bine ca oamenii să cunoască un minim de informații și să fie pregătiţi pentru orice situație”.