Info

Va avea China legături directe cu Dacia? Ce mișcări importante au loc în jurul companiei

Mașină Geely, Sursă foto: Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Potrivit ultimelor informații venite din piața automobilelor, Geely, compania chineză care a intrat în „liga mare” după ce în martie 2010 a cumpărat marca Volvo, a înființat alături de Renault o firmă producătoare de motoare și cutii de viteză, pe nume Horse. Însă, cea din urmă va avea însă legături și cu Dacia, dar și cu România, chiar dacă până în acest moment nu există vreun indiciu că, prin această înțelegere, uzina de la Mioveni va fi subordonată direct celor de la Horse.

Noua companie creată de Renault și Geely va fi furnizor pentru multiple branduri la nivel mondial cu o gamă largă de motoare pe benzină, hibride și hibride plug-in. Printre clienții acestor produse se numără și Dacia.

„La momentul lansării, se așteaptă ca noua companie să furnizeze soluții către mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, dar și Nissan și Mitsubishi Motors Company. În viitor, parteneriatul ar putea oferi tehnologii de propulsie și altor mărci”, au transmis reprezentanții grupului Renault.

Horse, pion important pe piața motoarelor

Potrivit celor de la Geely, Horse va opera pe trei continente, unde își va furniza modelele în 130 de țări și teritorii. De asemenea, noua companie va avea un număr de aproximativ 19.000 de angajați. În privința capacității de producție anuale, aceasta se va ridica la peste 5 milioane de motoare cu ardere internă, hibride, plug-in hibride și cutii de viteze, scriu cei de la Hotnews.

Însă, între piața automobilelor din țara noastră și cea chineză există legături comerciale strânse de mai mult timp. De altfel, prima mașină electrică a celor de la Dacia, modelul Spring, a fost fabricată pe teritoriul Chinei.

Geely a „ciupit” treptat de la competitori

Drumul celor de la Geely în piața autovehiculelor a început în 2010, când acționarii de la acea vreme au decis să cumpere 82% din marca Volvo, firmă care se afla atunci sub „umbrela” celor de la Ford, care era într-o situație financiară precară. În urma succesului avut de Gelly după această tranzacție, compania chineză a decis să înființeze marca Polestar în 2017. De asemenea, tot în 2017, Gelly a preluat Lotus, un brand de lux cunoscut.

Dar, liderul Geely, Li Shufu, nu s-a oprit și a continuat să cumpere mai multe acțiuni ale unor brand-uri și mai importante de pe piața auto. Astfel, în anul 2018, Gelly a preluat 9,6% din acțiunile Mercedes-Benz Group AG, iar mai apoi, în septembrie 2022, 7,6% din acțiunile Aston Martin.

Potrivit datelor financiare din 2021, Geely Holding a reușit să vândă peste 2,2 milioane de vehicule în întreaga lume, dintre care 698.693 de către Volvo Cars și 1.328.029 de către entitatea cotată de Geely Auto Group la bursa din Hong Kong. Patronul Geely, Li Shufu, deține o avere de 17,5 miliarde dolari, clasându-se pe locul 62 în topul Forbes al miliardarilor.