Infofinanciar > Lumea la zi > Ursula von der Leyen schimbă direcția. Obiectivele climatice pierd teren
Lumea la zi

Ursula von der Leyen schimbă direcția. Obiectivele climatice pierd teren

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Sursa foto British Vogue
Sursa foto: Arhiva companiei

Ursula von der Leyen este pregătită să facă o schimbare de proporții pentru a obține un nou mandat.

Luni președintele Comisiei Europene și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. Ursula von der Leyen a fost fără echivoc: ambiția sa este acum de a face Europa mai „competitivă”. Este un cuvânt universal care, în 2024, înseamnă mai multă putere militară, mai multe achiziții „Europa în primul rând” și mai multe reguli climatice favorabile industriei.

Pentru fostul ministru german al Apărării, mesajul reflectă climatul geopolitic actual. Europa se luptă cu invazia Rusiei, care intră în al treilea an. Chiar în momentul în care sprijinul SUA pentru Ucraina stagnează. Iar Donald Trump se îndreaptă cu pași repezi spre un alt potențial mandat la Casa Albă, amenințând să abandoneze aliații din NATO pe parcurs.

Continentul este, de asemenea, inundat de proteste din cauza politicilor sale climatice. Convoaie de tractoare blochează capitalele protestând împotriva normelor menite să ducă Uniunea la neutralitate climatică până în 2050.

Schimbări necesare

Răspunsul dat Ursula Von der Leyen este dublu. Pe frontul militar, ea dorește să numească un nou comisar european pentru apărare. Totodată, vrea ca țările să își unească forțele în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. În ceea ce privește clima, ea oferă concesii în materie de reglementare.

Din punct de vedere politic, este o schimbare necesară pentru germanca în vârstă de 65 de ani. Actualul președinte CE va trebui să-și asigure sprijinul din partea propriului său Partid Popular European de centru-dreapta. Dar și din partea viitorului Parlament European, care se preconizează că va vira brusc spre dreapta.

În același timp, ea va trebui să meargă pe o linie fină pentru a-și apăra propria moștenire. Von der Leyen a promis să „păstreze direcția de deplasare pentru subiectele importante”. Cum sunt, de exemplu, Green Deal și transformarea Europei pentru o eră digitală – inițiative susținute în primul său mandat.

Bruxelles-ul are alte priorități

Dar, așa cum a recunoscut luni cea mai înaltă responsabilă a UE, multe s-au schimbat. „Lumea de astăzi este complet diferită față de cea din 2019”, a declarat von der Leyen la Berlin. Și Bruxelles-ul este la fel – sau va fi în curând.

Actualul set de legislatori ai Parlamentului European a fost ales la apogeul marșurilor de tineret inspirate de Greta Thunberg. Acestea au catapultat schimbările climatice în curentul politic principal și au impulsionat partidele verzi de pe întreg continentul. Sub presiunea de a aborda încălzirea globală, von der Leyen a lansat Acordul european pentru mediu.

De data aceasta, atmosfera este diferită. Fermierii furioși, nu activiștii pentru climă, blochează drumurile din jurul Parisului și Berlinului. Mulți dintre ei se plâng de lista tot mai mare de reglementări de mediu ale UE. Partidele verzi au scăzut în sondaje. Europenii sunt acum mai îngrijorați de instabilitatea economică și geopolitică, de imigrație, de creșterea costului vieții și de războiul din Ucraina decât de schimbările climatice.

Cu toate acestea, mesajul propriilor consilieri științifici ai UE este tranșant și neschimbător. Europa nu este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele climatice și trebuie să facă mai mult pentru a reduce emisiile. În special în agricultură.

Susținerea Green Deal se diluează

Dar nu există prea mult apetit pentru extinderea „Pactului verde”. Propriul partid al lui Von der Leyen este cel mai puternic susținător al unei pauze în elaborarea legislației de mediu.

În conferința sa de presă de luni, clima abia dacă a fost menționată. În schimb, Ursula von der Leyen a subliniat subiecte precum competitivitatea, migrația și apărarea.

Aceste noi priorități nu reflectă doar schimbarea geopoliticii. Ele sunt, de asemenea, esențiale pentru a o ajuta pe von der Leyen să își asigure un al doilea mandat, ceea ce ar face-o doar al patrulea președinte al Comisiei Europene care face acest lucru.

Luni, Urusula von der Leyen a declarat cu umilință că „ar dori să candideze pentru un al doilea mandat”. Cu toate acestea, anunțul a fost anticipat de luni de zile la Bruxelles, unde diplomații și oficialii UE lucrează deja pe baza presupunerii că actualul președinte va obține încă cinci ani la șefia Comisiei Europene.

Afacerile europene primează

Pentru Friedrich Merz, șeful partidului de centru-dreapta al Uniunii Creștin-Democrate a lui von der Leyen, menținerea competitivității întreprinderilor germane este prioritatea principală. Lucru pe care a ținut să îl sublinieze luni, stând alături de von der Leyen. Merz a declarat că, în opinia sa, politicienii acordă prea multă importanță schimbărilor climatice. El consideră că Verzii sunt principalul adversar al conservatorilor, chiar dacă extrema dreaptă urcă în sondaje.

Alte partide naționale din cadrul Partidului Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European, au subliniat, de asemenea, că accentul ar trebui să fie pus mai puțin pe obiective climatice ambițioase și mai mult pe modul în care să mențină afacerile europene pe linia de plutire în timp ce se ating aceste obiective climatice. Combinarea acestor două obiective va fi esențială, a declarat luni von der Leyen. Pentru a rămâne în funcție, ea trebuie să fie nominalizată de liderii europeni și confirmată de Parlamentul European după alegerile europene din iunie, conform Politico.