Infofinanciar > Lumea la zi > Ursula von der Leyen, apel pentru UE! Pachetul uriaș de subvenții din partea lui Biden are nevoie de un ,,răspuns structural”
Lumea la zi

Ursula von der Leyen, apel pentru UE! Pachetul uriaș de subvenții din partea lui Biden are nevoie de un ,,răspuns structural”

Ursula von der Leyen, Sursă foto: PA
Sursă foto: PA

Ursula von der Leyen cere Uniunii Europene să „adapteze” normele privind ajutoarele de stat ca răspuns la schema de subvenții ecologice din SUA. Pachetul de subvenții de 369 de miliarde de dolari al lui Joe Biden are nevoie de un „răspuns structural”, afirmă președintele Comisiei Europene.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să își adapteze normele privind ajutoarele de stat ca răspuns la pachetul masiv de subvenții pentru energia verde al Statelor Unite.

Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a evita ca investițiile să fie atrase dincolo de Atlantic. Legea de reducere a inflației (Inflation Reduction Act – IRA) a președintelui Joe Biden, în valoare de 369 de miliarde de dolari, va oferi sprijin pentru industriile sustenabile din America, în special pentru vehiculele electrice.

„Legea privind reducerea inflației ar trebui să ne facă să reflectăm asupra modului în care ne putem îmbunătăți cadrele de ajutor de stat și să le adaptăm la un nou mediu global”, a declarat von der Leyen într-un discurs susținut la Bruges, în Belgia, citat de POLITICO. „Noua politică industrială asertivă a concurenților noștri necesită un răspuns structural.”

Ursula von der Leyen vrea responsabilitate

Programul IRA a divizat opiniile la Bruxelles, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, făcând presiuni pentru o politică industrială mai fermă a UE ca răspuns, în timp ce șefa autorității de concurență a blocului comunitar, Margrethe Vestager, a avertizat împotriva unei reacții de tip „tit-for-tat”.

Un răspuns la inițiativa SUA este necesar, conform poziției Ursulei von der Leyen. „Trebuie să ne facem temele în Europa și, în același timp, să colaborăm cu SUA pentru a atenua dezavantajele competitive”, a declarat președintele Comisiei.

Oficialii Comisiei au încercat să convingă administrația americană să ajusteze pachetul IRA astfel încât companiile din UE să poată fi eligibile și pentru ajutorul american. Următoarea lor șansă vine luni, când se va reuni Consiliul UE-SUA pentru comerț și tehnologie.

Legea de reducere a inflației

Legea privind reducerea inflației este un proiect de lege ce are consecințe enorme, care va reduce costul vieții pentru familiile americane. Legislația reduce prețul medicamentelor pe bază de rețetă, al asistenței medicale și al energiei pentru americani – toate acestea în timp ce combate inflația și reduce deficitul.

Noua propunere pentru proiectul de lege de reconciliere bugetară pentru anul fiscal 2022 va investi aproximativ 300 de miliarde de dolari în reducerea deficitului și 369 de miliarde de dolari în programe de securitate energetică și schimbări climatice în următorii zece ani.

În august, președintele Biden a promulgat Legea de reducere a inflației din 2022, un pachet legislativ pentru a combate inflația, a reduce costurile de prescriere a medicamentelor pentru persoanele în vârstă, a investi în producția și fabricarea de energie internă și a reduce emisiile de carbon cu aproximativ 40 % până în 2030, potrivit brown.senate.gov.