Infofinanciar > Info > Urmează un nou val de caniculă! Termometrele vor indica temperaturi record
Info

Urmează un nou val de caniculă! Termometrele vor indica temperaturi record

Canicula Sursa foto Climate Signals
FOTO: CLIMATE SIGNALS

Un nou val de caniculă va lovi continentul european în zilele următoare. Meteorologii estimează că temperaturile vor ajunge chiar și la 48 de grade Celsius.

Sudul continentului va fi cel mai afectat  de fenomenele meteo extreme, canicula și furtunile violente vor da mari bătăi de cap autorităților din această zonă a Europei.

După valul de caniculă „Cerberus”, insulele italiene Sardinia și Sicilia ar putea înregistra marți temperaturi maxime de aproximativ 46 de grade Celsius, potrivit serviciului italian de știri meteo Meteo.it.

Termometrele vor indica temperaturi 48 de grade Celsius

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48,8 grade Celsius, înregistrată în apropierea orașului antic Siracuza de pe coasta Siciliei în august 2021. Organizația Meteorologică Mondială consideră că acest record ar putea fi doborât în următoarele zile, deoarece se așteaptă ca valul de căldură să se intensifice.

Acesta vine la scurt timp după ce Planeta a înregistrat cea mai fierbinte zi de la începutul înregistrărilor, pentru a treia oară în doar patru zile, la începutul acestei luni, în timp ce atât în SUA, cât și în China temperaturile au depășit 50 de grade Celsius în ultimele zile.

La nivelul țării noastre Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a precizat că regimul meteorologic pentru următoarele patru săptămâni va fi caracterizat de instabilitate și vreme extremă. În ultima săptămână din luna iulie, temperaturile vor fi peste normalul perioadei, mai ales în regiunile extracarpatice și sudice. Regimul pluviometric va fi ceva mai accentuat în zona de nord-vest a țării.

Prognoza ANM  pentru luna August

În prima săptămână din luna august temperaturile vor reveni la normal, iar cantitățile de precipitații se vor încadra în normalul perioadei mai puțin în regiunea nordică a țării unde va ploua ceva mai mult.

Pentru săptămână 07-14 august, meteorologii au prognozat o medie a valorilor termice ușor peste specificul perioadei, în special în regiunile sudice, iar regimul pluviometric se va încadra în limitele normale.

În perioada 14-21 august, temperaturile vor depăși ușor normalul perioadei, însă nu cu mult, mai ales în regiunile sudice și sud-vestice. Regimul pluviometric nu va crea probleme, se va încadra în limitele normale, mai puțin în vestul țării unde cantitățile de averse vor fi deficitare.

Între timp, temperaturile fac prăpăd în sudul continentului european, pompierii luptă neîncetat pentru a stinge incendiile de vegetație. Din păcate, grecii nu vor scăpa de temperaturile ridicate, termometrele vor indica chiar și 45 de grade Celsius în acest weekend.

Sudul Europei se pregătește pentru un nou val de temperaturi extreme, al patrulea. În zilele următoare harta termică se va înroși. În timp ce sudul peninsulei Italice se confruntă cu valori termice extrem de ridicate, nord-estul țării este măturat de furtuni și vijelii. În zona de nord-est a orașului Milano o tornadă a generat panică în rândul italienilor, potrivit stirileprotv.ro.