Infofinanciar > Info > Avertismentul meteorologilor de la ANM. Când va fi al treilea val de caniculă
Info

Avertismentul meteorologilor de la ANM. Când va fi al treilea val de caniculă

Temperaturi ridicate - sursa foto - romanialibera.ro
sursa foto - romanialibera.ro

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, îi avertizează pe români cu privire la un nou val de căldură, cel de-al treilea, care va lovi România în ziua de sâmbătă, 22 iulie 2023.

Vremea va fi caniculară nu numai în România, dar şi în unele dintre destinaţiile turistice pe care românii le preferă atunci când îşi planifică concediile. Aceştia sunt avertizaţi să ţină cont de valorile pe care temperaturile le pot atinge.

Avertizări pentru sâmbătă, 22 iulie

Elena Mateescu a spus că este vorba în principal despre ziua de sâmbătă, 22 iulie:

„Într-adevăr, vorbim de sâmbătă, ziua de sâmbătă, care va aduce intensificare a valului de căldură din această săptămână, pentru că față de ziua de astăzi și mâine, când valorile de temperaturi astăzi cel mult 37° acolo unde am avut-o în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru jumătatea de sud a țării”, avertizează aceasta.

„Așadar, mare atenție pentru ziua de sâmbătă, pentru că nu numai valul de căldură intens din partea de sud-sud-est a țării va fi de interes, dar și fenomenele de instabilitate care își vor face apariția pe parcursul după-amiezii și care vor consta în continuare din averse torențiale, cantități de apă pe secvențe scurte de timp de 35-40l/m² și vijelii, iar izolat căderi de grindină”, a mai adăugat ea.

Al treilea val de caniculă

Meteorologii avertizează că de săptămâna următoare ar putea începe al treilea val de temperaturi extreme.

,,Iar de marți, într-adevăr, este posibil să consemnăm al treilea val de caniculă și pe care și noi l-am tot menționat în toate intervențiile.

Din nou, temperaturi în partea de sud, de 40°C la umbră, fapt care confirmă, așa cum anticipam și încă de la jumătate a lunii iulie, posibilitatea ca această lună să fie în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră deja suntem la acest moment pe locul trei și cu siguranță ceea ce urmează a se întâmpla până la sfârșitul lunii iulie, pentru că vom vorbi practic în fiecare zi de temperaturi specifice unei vremi caniculare, pentru că maximele vor depăși în continuare 35° de grade şi se vor apropia de 40”, spune Elena Mateescu.

Turiştii sfătuiţi să aibă grijă

Cei care doresc să îşi petreacă vacanţa pe litoral sunt avertizaţi cu privire la temperaturile ridicate care se vor înregistra, dar şi să ţină cont de sfaturile medicilor.

„Cu siguranță și în zona litoralului temperaturile vor fi în creștere în weekend, pentru că dacă în sudul extrem ne vom apropia de 40°C și în partea de sud-est, în zona litoralului temperaturile cu siguranță vor fi peste 32°-33° care înseamnă o temperatură foarte, foarte ridicată pentru această perioadă și cu siguranță apa mării va înregistra și ea temperaturi favorabile”, a completat şefa ANM.

Turiştii sunt informaţi că expunerea la soare în orele prânzului şi amiezii nu sunt deloc benefice pentru organism, mai ales atunci când pe litoral termometrele arată valori de până la 38°, iar nivelul de umezeală înregistrat pe plajă face ca organismal uman să resimtă mai grav efectele, informează click.ro