Info

Urmează o nouă minivacanță pentru bugetari! Ce zile libere mai sunt în 2023

Calendar, Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, este, conform Codului Muncii, sărbătoare legală atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei din mediul privat. Guvernul a decis însă să fie mai generos cu bugetarii, așa că le-a dat liber și pe 23 ianuarie, astfel încât să poată beneficia de o mini-vacanță de 4 zile.

De Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, prevederile Codului Muncii stipulează că toți salariații, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat, beneficiază de o zi liberă. Conform sursei citate, când sărbătorile legale pică în zile lucrătoare, salariații au dreptul legal să primească timp liber.

Guvernul s-a arătat grijului cu bugetarii, potrivit HG 1.555/2022 aceștia beneficiază de o zi liberă în plus pe 23 ianuarie (luni), pentru a face „punte“ cu sărbătoarea legală (de marți). Astfel adună, cu tot weekend-ul, patru zile libere, adică o minivacanță care vine la nici trei săptămâni după cea de iarnă. Ca să obțină ceva asemănător, un angajat la privat trebuie să solicite o zi din concediul de odihnă.

Bugetarii sunt, de altfel, o castă privilegiată – în cea ce privește zilele libere – și anul acesta. Ei beneficiază de trei zile libere în plus față de cele 15 zile cuvenite ca fiind sărbători legale.

Cum se pot compensa legal „liberele“ neluate

Există însă și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile libere, precum cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și din locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Conform Codului Muncii, aceștia trebuie să beneficieze de măsuri compensatorii. Măsura cea mai des utilizată de angajatori constă în acordarea unei perioade de timp liber corespunzătoare, în următoarele 30 de zile de la data sărbătorii legale.. Dacă această măsură nu poate fi pusă în aplicare din varii motive, Codul prevede că angajații respectivi au dreptul la un spor reprezentând cel puțin 100% din salariul de bază.

Nerespectarea acestor prevederi este poate duce la aplicarea de sancțiuni. Codul Muncii prevede că, dacă angajatorii nu acordă salariaților drepturile de timp liber în zile nelucrătoare sau nu compensează acest lucru prin adordarea de sproruri pentru munca în respectivele zile, sun pasibili de amenzi care porenesc de la 5.000 de lei și poat ajunge până la 10.000 de lei, conform datelor RomâniaTV.

Calendarul zilelor libere în 2023

Iată ce zile libere au mai rămas din cele 15 sărbători legale aprobate:

14 aprilie: Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie: Vinerea Mare la catolici;

16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni: Paștele ortodox; 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni: Paștele catolic;

1 mai / luni: Ziua Muncii;

1 iunie / joi: Ziua Copilului; Minivacanţă

4 iunie / duminică: Rusalii, 5 iunie / luni: A doua zi de Rusalii;

15 august / marți: Adormirea Maicii Domnului; Minivacanţă

30 noiembrie / joi: Sfântul Andrei;

1 decembrie / vineri: Ziua Națională a României;

25 decembrie / luni: 26 decembrie / marți – Crăciunul.