Infofinanciar > Lumea la zi > Urmează bătălia decisivă? Ucraina plănuiește o contraofensivă împotriva Rusiei care va „demonstra succesul” armatei
Lumea la zi

Urmează bătălia decisivă? Ucraina plănuiește o contraofensivă împotriva Rusiei care va „demonstra succesul” armatei

44% dintre ucraineni cred că Vestul a obosit să mai susțină Ucraina
sursa foto: cfr.org

Ucraina plănuiește o contraofensivă „foarte importantă” împotriva forțelor rusești care trebuie să „demonstreze succesul” țării, a declarat premierul de la Kiev. Denis Șmihal a afirmat pentru Sky News că operațiunea va fi lansată atunci când va fi momentul potrivit.

Șmihal a vizitat o zonă de antrenament militar pe câmpia Salisbury pentru a vedea cum trupele britanice și neozeelandeze ajută la pregătirea recruților ucraineni, ca parte a unui program de asistență condus de Marea Britanie pentru a ajuta mii de civili ucraineni să se descurce pe câmpul de luptă, să fie adevărați soldați.

O operațiune „foarte importantă”

Întrebat dacă unii dintre recruții care învață să tragă cu arma și alte abilități vor face parte din contraofensivă când se vor întoarce în Ucraina, premierul, vorbind în limba engleză, a spus: „În această bază de antrenament, viitorii noștri soldați, băieți și fete, au parte de toate cunoștințele și experiențele necesare, experiențe practice, pentru a se descurca pe câmpul de luptă”.

În ceea ce privește motivul pentru care a durat atât de mult timp până când armata ucraineană a început oficial ofensiva, Șmihal a declarat: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Ne pregătim foarte atent, deoarece este o operațiune foarte importantă și înțelegem că trebuie să demonstrăm succesul acestui plan. Oamenii noștri, partenerii noștri, întreaga lume, și chiar inamicului nostru ne așteaptă”.

Ucraina primește sisteme de apărare de la Israel

În premieră, Ucraina a primit sisteme de apărare radar de fabricație israeliană, care au fost deja desfășurate la Kiev începând de luni, 8 mai, potrivit presei israeliene. O organizație lituaniană de voluntari cunoscută sub numele de Blue/Yellow a livrat săptămâna trecută 16 modele ieMHR fabricate de RADA Electronic Industries din Israel, iar trei dintre acestea sunt deja folosite în capitala ucraineană, potrivit cotidianului israelian Ha’aretz. Sistemele sunt concepute pentru a detecta amenințări aeriene, inclusiv rachete, rachete, obuze de mortier, elicoptere și drone pe o rază de până la 10 km.

Modelele funcționează ca un sistem de alertă și nu au capacități de interceptare. Potrivit grupului Blue/Yellow, sistemele mobile și staționare vor fi utilizate în principal pentru a proteja instalațiile și infrastructurile critice.

Cu cine ține Israelul?

Israelul a furnizat milioane de euro în ajutoare umanitare Ucrainei de la începutul invaziei, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, precaut de necesitatea de a menține relațiile cu Rusia, care facilitează operațiunile israeliene împotriva actorilor susținuți de Iran în Siria, s-a abținut de la trimiterea de material militar în ciuda cererilor repetate ale Kievului și Washingtonului.

Cu toate acestea, desfășurarea de către Rusia a dronelor de fabricație iraniană pare să fi înăsprit poziția Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu, care a fost reales în noiembrie, se angajase, de asemenea, să reevalueze poziția țării cu privire la război, scrie The Guardian.