Infofinanciar > Lumea la zi > Universitatea Cambridge din Marea Britanie a beneficiat pe urma comerțului cu sclavi, arată un nou raport
Lumea la zi

Universitatea Cambridge din Marea Britanie a beneficiat pe urma comerțului cu sclavi, arată un nou raport

universiattea cambridge, sursa foto unsplash.com
sursa foto unsplash.com

Universitatea Cambridge din Marea Britanie a declarat joi că a beneficiat de pe urma sclaviei de-a lungul istoriei sale și a promis să extindă bursele pentru studenții de culoare și să finanțeze mai multe cercetări privind comerțul cu sclavi.

Anunțul universității a venit în contextul în care o serie de instituții de vârf , precum Banca Națională și Biserica Angliei ,au reevaluat rolul central pe care l-a avut sclavia în îmbogățirea Marii Britanii și modul în care au beneficiat de pe urma nedreptăților sale.

Cambridge a declarat că o investigație pe care au demarat-o nu a găsit nici o dovadă că universitatea însăși a deținut vreodată sclavi sau plantații în mod direct. Dar concluziile au arătat că a primit „beneficii semnificative” de pe urma sclaviei, potrivit Reuters.

Un trecut controversat

Acestea au provenit de la binefăcătorii universității care s-au îmbogățit prin intermediul comerțului cu sclavi, de la investițiile universității în companii care au participat la acest comerț și de la taxele percepute de familiile care dețineau plantații, potrivit raportului de investigație.

Cercetătorii au descoperit că bursierii din colegiile Cambridge erau implicați în East India Company, în timp ce investitorii din Royal African Company aveau, de asemenea, legături cu Cambridge – două companii active în comerțul cu sclavi.

De asemenea, universitatea a primit donații de la investitorii celor două companii și a investit direct într-o altă companie activă în comerțul cu sclavi, South Sea Company, potrivit documentului, realizat de un grup de academicieni de la Cambridge.

„O astfel de implicare financiară a contribuit atât la facilitarea comerțului cu sclavi, cât și la aducerea unor beneficii financiare foarte importante pentru Cambridge”, arată în raportul „Legacies of Enslavement”.

De asemenea, raportul a afirmat că, deși aboliționiști notabili, precum William Wilberforce, au fost educați la Cambridge și și-au dezvoltat campaniile acolo, întreaga lor moștenire trebuie examinată în continuare, în timp ce membri proeminenți ai universității au apărat, de asemenea, fundamentele intelectuale ale comerțului cu sclavi.

Nedreptățile istoriei

Mai multe persoane sunt, de asemenea, comemorate la universitate fără a se face referire la implicarea lor, se arată în raport. O statuie a lui William Pitt cel Tânăr, un membru al parlamentului universității care a fost prim-ministru la sfârșitul secolului al XVIII-lea, nu face nicio referire la eforturile sale de a bloca aboliționismul sau de a restabili sclavia în Haiti după revoluția din această țară.

Între timp, Muzeul Fitzwilliam a fost fondat cu bani și opere de artă moștenite de la un guvernator al South Sea Company. Ca răspuns la raport, universitatea a declarat că muzeul va organiza o expoziție despre sclavie și putere în 2023, în timp ce Muzeul de Arheologie și Antropologie din Cambridge a recomandat ca bronzurile sale din Benin, luate într-o campanie militară violentă în secolul al XIX-lea de pe un teritoriu care a devenit ulterior parte a Nigeriei de astăzi, să fie returnate.

Un colegiu din Cambridge a restituit anul trecut obiecte de bronz din Benin, alături de universitatea Aberdeen din Scoția. Alte instituții britanice își analizează, de asemenea, colecțiile. Banca Angliei a declarat în august că retrage operele de artă care îi înfățișează pe foștii guvernatori care au legături cu sclavia.

De asemenea, Cambridge va înființa un centru dedicat cercetării moștenirilor sclaviei, va aprofunda legăturile cu universitățile din Caraibe și Africa și va crește numărul de burse postuniversitare pentru studenții britanici de culoare, precum și pentru cei din Africa și Caraibe, a declarat universitatea.

Nu putem schimba trecutul, dar putem crea un viitor mai bun

Aceasta se bazează pe o bursă înființată de rapperul Stormzy, care în 2018 a declarat că va finanța locuri pentru studenții britanici de culoare, după criticile potrivit cărora universitatea nu a făcut suficient pentru a asigura diversitatea.

Universitatea a declarat că a primit, de asemenea, o donație pentru a comanda unui artist britanic de culoare să comemoreze savanții de culoare din cadrul Cambridge și va instala plăci explicative pentru a contextualiza statuile mai vechi ale celor asociați cu comerțul cu sclavi. „Nu este în puterea noastră să îndreptăm greșelile istorice, dar putem începe prin a le recunoaște”, a declarat vicecancelarul Stephen Toope ca răspuns la raport.

„După ce a scos la iveală legăturile universității noastre cu o istorie îngrozitoare de abuzuri, raportul ne încurajează să lucrăm și mai mult pentru a aborda inegalitățile actuale – în special cele legate de experiențele comunităților de culoare.”