Infofinanciar > Info > Unii șoferi nu vor mai putea ieși cu mașina din țară în decembrie. Ce trebuie să știe
Info

Unii șoferi nu vor mai putea ieși cu mașina din țară în decembrie. Ce trebuie să știe

Unii șoferi nu vor mai putea ieși cu mașina din țară în decembrie. Ce trebuie să știe
Sursa foto: arhiva companiei

Unii șoferi români nu vor mai putea să iasă cu mașina din țară, odată cu luna decembrie. Această măsură se va aplica pentru aproximativ două milioane de șoferi. Conform legii, contractele de asigurare emise de compania Euroins, vor mai fi valabile până la data de 7 decembrie.

Deși această firmă se află la momentul actual în procedură de faliment, asigurările care au fost emise înainte de acest lucru vor mai rămâne valabile. Șoferii se mai pot folosi de ele până când aceste expiră, la data de 7 decembrie 2023. Termenul de valabilitate care a fost decis anterior a fost 8 septembrie, dar perioada s-a prelungit cu 90 de zile.

Ieșirea din țară

Faptul că valabilitatea polițelor s-a prelungit înseamnă că șoferii vor putea părăsi țara. Cu toate acestea, în cazul în care se vor întoarce după data de 7 decembrie, sunt nevoiți să își cumpere o nouă asigurare. Aceasta ar trebui să se aplice după ce va expira cea veche.

Există aproape 1,8 milioane de șoferi români care dețin acest fel de poliță. Aceștia trebui să își schimbe polițele de asigurare cu aproximativ două luni înainte de expirarea celei vechi.

Ceea ce este important, atunci când se discută despre un control în afara României, este ca polița să fie valabilă. Pentru ofițerii străini nu este important dacă firma care a emis asigurarea este sau nu în proces de insolvență. Ceea ce este necesar este ca polița să fie valabilă.

Controlul din decembrie

Conform legii, după data de 7 decembrie, șoferii trebuie să dețină o altă poliță, emisă de un alt asigurator.

„La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea/pașaport), potrivit normelor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980, conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice[1].

Totodată, precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.).

[1] Care trebuie să fie valabilă în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei, confirmată prin documente corespunzătoare, normă prevăzută de art. 10 alin. (1) din O.U.G. 195/2002″, este mesajul pe care l-au transmis ofițerii de la poliția de frontieră, conform antena3.ro

Polița Euroins

Decizia oficialilor de a prelungi perioada de valabilitate a polițelor emise de Euroins a fost motivată de faptul că exista „real pericol în ceea ce privește scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto”, se arată în textul Ordonanței de Urgență.

„Prelungirea valabilității polițelor Euroins cu încă trei luni, adică până pe 8 decembrie. Motivul acestei modificări cred că este legitim. Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de poliție RCS emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere î asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaș din parcul național auto”, este mesajul pe care l-a transmis premierul Marcel Ciolacu, conform euronews.ro