Infofinanciar > Info > Cod galben în România. Zilele calde sunt departe
Info

Cod galben în România. Zilele calde sunt departe

Cod galben în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare de cod galben. Această atenționare vizează toată regiunea sud-vestică a României, precum și o parte din sudul Munteniei.

Iar instabilitatea atmosferică pare că va ține cel puțin în acest weekend. Cu toate acestea, regimul pluviometric din țară nu este unul foarte bogat. Cantitățile de precipitații aliniate cu perioada vor începe abia în săptămâna 9-16 octombrie, estimează specialiștii de la ANM.

Ce spune avertizarea de cod galben

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, „în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50…60 km/h) și izolat grindină”.

Județele afectate sunt Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți.

Cantitățile de apă vor fi semnificative, de asemenea. Este vorba atât despre cele care se vor înregistra la nivel larg, cât și la cele pe arie restrânsă.

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, de peste 50…60 l/mp.

Astăzi (16 septembrie), manifestări de instabilitate atmosferică, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în Dobrogea, restul Munteniei și al zonei montane. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, a mai transmis Administrația, conform Fanatik.

În București, temperaturile maxime de astăzi vor fi de 25-26 de grade, cu până la 7 grade mai puțin decât în ziua precedentă. Minimele se situează în jurul valorilor de 15-17 grade Celsius și s-au înregistrat la primele ore ale dimineții. Chiar dacă Municipiul București nu este vizat de codul galben, pot surveni local ploi cu descărcări electrice.