Infofinanciar > Info > Ungaria vrea autonomia „Ținutului Secuiesc”! „Este dreptul secuilor să-și păstreze identitatea”
Info

Ungaria vrea autonomia „Ținutului Secuiesc”! „Este dreptul secuilor să-și păstreze identitatea”

Ținutul Secuiesc sursă foto Adevărul
sursă foto Adevărul

Secretarul de stat pentru politică externă al Ungariei, Janos Arpad, și-a exprimat recent sprijinul pentru dreptul secuiilor la autodeterminare, subliniind că modele similare de autonomie sunt deja în vigoare în mai multe state membre ale UE.

Această declarație vine în contextul în care Ungaria continuă să joace un rol semnificativ în investițiile din România din ultimele trei decenii.

Ungaria susține autonomia secuilor din România

„Secuii, ca și celelalte comunități naționale maghiare din Bazinul Carpatic, pot conta pe sprijinul Guvernului ungar”, a anunțat oficialul de la Budapesta. „Este dreptul secuilor să-și păstreze identitatea, iar acolo unde flutură steagul secuilor, fiecare maghiar este acasă. Aşa cum îi sprijinim pe secui, aşa sprijinim toate comunitățile maghiare pentru ca acestea să folosească și să poată folosi simbolurile identității lor”, a încheiat politicianul.

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, a dezvăluit recent pentru G4Media că Monika Kozma, șefa Fundației Pro Economica care supervizează programul de investiții al Ungariei în Transilvania, a anunțat intenția Ungariei de a demara un program similar în nord-vestul României.

Deși Ungaria a investit masiv în România, se pare că oficialii români nu și-au dat încă acordul pentru programul de investiții propus de Ungaria. Potrivit oficialilor din Ministerul de Externe, fără un acord în vigoare, Ungaria nu își poate desfășura programele de investiții în România.

România a blocat investițiile maghiare

„Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României.

În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat reprezentanții Ministerului de Externe, potrivit sursei citate.

Această declarație a secretarului de stat pentru politică externă al Ungariei subliniază provocările din jurul relației dintre Ungaria și România, în special având în vedere tensiunile istorice dintre cele două țări. Este demn de remarcat faptul că secuii, pe care Janos Arpad îi susține, sunt un grup de etnici maghiari care trăiesc în România și care au căutat de mult timp o mai mare autonomie și recunoașterea identității lor culturale.

Este de remarcat faptul că negocierile privind continuarea programului de dezvoltare economică a Transilvaniei sunt în desfășurare de ceva timp, guvernul anterior de la București impunând diferite condiții pentru investițiile economice maghiare în regiune.

„De atunci, războiul din Ucraina și criza energetică au devenit noi probleme. Finanțarea în continuare a sprijinului economic maghiar a devenit discutabilă, dar vestea bună este că, în ciuda problemelor economice, guvernul ungar a inclus acest program în bugetul de stat din acest an. Prin urmare, partea maghiară ar putea lansa noua licitație, dacă acordul mult așteptat cu România va putea fi finalizat. Vom actualiza datele în orice moment cu ajutorul organizațiilor de fermieri partenere. Dacă primim undă verde, putem lansa licitațiile într-un timp scurt”, a explicat șefa Fundației Pro Economica.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.