Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria, mesaj pentru Suedia în dosarul NATO. Scrisoare ironică a ministrul de externe
Lumea la zi

Ungaria, mesaj pentru Suedia în dosarul NATO. Scrisoare ironică a ministrul de externe

Péter Szijjártó
Foto: Arhiva personala

Ministrul de externe din Ungaria, Péter Szijjártó, i-a scris o scrisoare omologului său suedez. Oficialul maghiar acuză remarcile Suediei referitoare la starea democrației de la Budapesta.

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a acuzat joi Stockholm că a făcut remarci „nedrepte și nedrepte” cu privire la starea democrației din Ungaria, despre care a spus că sunt în „contradicție” cu oferta Suediei de aderare la alianța militară NATO, pe care Budapesta nu a ratificat-o încă.

Ungaria acuză ipocrizia Suediei

„Îi îndemnați pe parlamentarii noștri să vă ratifice aderarea la NATO. Asta în timp ce continuați să îi acuzați că au distrus democrația în Ungaria”, a scris Szijjártó într-o scrisoare adresată omologului său suedez Tobias Billström, postată pe X (fostul Twitter).

„Această contradicție a devenit acum și mai puternică. Cu siguranță, nu ajută la îndeplinirea cererii dumneavoastră repetată în continuu”, a avertizat ministrul cu privire la aspirațiile de aderare la NATO ale Stockholmului.

Ungaria a fost una dintre ultimele țări care a semnat aderarea Finlandei la NATO. Budapesta amână de de luni de zile aprobarea candidaturii Suediei la aderarea la blocul militar. Ungurii consideră că Stockholm a criticat statutul democrație din țara vecină.

Parlamentul de la Budapesta reia discuțiile în această lună

La trei zile după summitul de la Vilnius, Zsolt Németh, deputat Fidesz și șef al Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale a Ungariei, a semnalat cu prudență că parlamentul ar putea fi pregătit să „reia discuțiile” privind aderarea Suediei „la mijlocul lunii septembrie”.

Uniunea Europeană a atras atenția de ani de zile asupra Ungariei cu privire la declinul democrației din țară, scrie Politico.eu.

În septembrie anul trecut, un raport al Parlamentului European a afirmat că a devenit o „autocrație electorală”. Asta în timp ce Comisia Europeană a fost implicată de ani de zile într-o bătălie cu partidul naționalist Fidesz din cauza presupusei utilizări abuzive a fondurilor publice pentru a îmbogăți personalități apropiate de partidul de guvernământ.

Amintim faptul că Finlanda și Suedia au depus cererea de aderare la NATO în primăvara anului trecut. Cele două țări au luat această decizie după ce Rusia a atacat Ucraina, în februarie 2022.