Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria semnalează un proiect de lege privind „suveranitatea” care vizează influența străină
Lumea la zi

Ungaria semnalează un proiect de lege privind „suveranitatea” care vizează influența străină

Ungaria semnalează un proiect de lege privind „suveranitatea” care vizează influența străină
sursa foto AP

Partidul de guvernământ din Ungaria va înainta săptămâna viitoare parlamentului un proiect de lege pentru înființarea unui birou care va investiga activitățile care amenință suveranitatea țării, cum ar fi finanțarea din străinătate a partidelor politice, a declarat joi un oficial guvernamental.

Premierul naționalist Viktor Orban, care se află la putere din 2010 și a câștigat un nou mandat în urma unei victorii zdrobitoare anul trecut, a apelat la alegătorii conservatori prezentându-se ca un apărător al intereselor naționale.
UE l-a acuzat de mult timp pe Orban de subminarea libertăților democratice ale instanțelor, mass-media, organizațiilor neguvernamentale și ale mediului academic – acuzații pe care acesta le-a respins în mod repetat.

Partidul său de guvernământ, Fidesz, care a început deja campania pentru alegerile europarlamentare din 2024, a semnalat pentru prima dată în septembrie așa-numitul „proiect de lege privind protecția suveranității”.

Ungaria și UE

Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că proiectul de lege va fi înaintat parlamentului marțea viitoare.
„Acest birou sau autoritate, vom vedea cum se va numi, ar putea cerceta tot felul de activități … care ar încălca suveranitatea țării”, a declarat Gulyas în cadrul unui briefing, fără a da detalii.

În septembrie, un deputat Fidesz a declarat că noul proiect de lege s-ar putea aplica „jurnaliștilor de stânga, organizațiilor cvasi-civile” și partidelor politice.

UE a pus Ungaria, alături de Polonia, sub observație din cauza problemelor legate de statul de drept, suspendând finanțări de miliarde de euro din partea blocului, scrie Reuters.

Orban a adoptat anterior o legislație care vizează ONG-urile care primesc fonduri străine, în special cele finanțate de filantropul miliardar liberal George Soros, pe care Orban îl acuză de amestec politic.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că legea „a introdus restricții discriminatorii și nejustificate” care încalcă drepturile fundamentale, inclusiv în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și libertatea de asociere.