Lumea la zi

Ungaria îi întinde o nouă mână de ajutor lui Putin! Guvernul lui Orban a respins noi sancțiuni UE împotriva Rusiei

Viktor Orban și Vladimir Putin, Sursă foto: AP
Sursă foto: AP

Guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, a decis, prin vocea oficialilor săi, să respingă miercuri un nou set de sancțiuni trasate de membrii Comisiei Europene împotriva Rusiei. Astfel, autoritățile maghiare au decis să nu aprobe propunerea CE de a dubla fondul destinat livrărilor de arme în Ucraina.

Această decizie îi face pe liderii de la Bruxelles să respingă, de asemenea, cererea Ungariei de a primii bani promiși din PNRR, care sunt acoperiți din fondurile Uniunii Europene.

„Bruxelles-ul a informat Ungaria că sprijinul financiar de 5,8 miliarde de euro pentru redresarea în urma pandemiei și alte fonduri din partea UE nu vor ajunge curând. Ca răspuns, folosește cea mai puternică armă pe care o are: dreptul de veto asupra oricărei decizii UE care necesită unanimitatea celor 27 de state membre”, au transmis oficialii maghiari de la Budapesta.

De altfel, un oficial european de rang înalt a susținut că Ungaria își va menține aceeași poziție „anti-sancțiuni” îndreptate asupra Moscovei.

„Ar trebui să ne așteptăm la pași radicali, ar trebui să fim pregătiți”, a declarat acesta.

Marți, guvernul condus de Viktor Orban a respins, de asemenea, prin veto propunerea Comisiei Europene de a trimite un „pachet” de ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro Ucrainei.

Însă, la scurt timp, premierul Ungariei a postat pe pagina sa de Twitter că această informație este „fake news” și că Ungaria nu s-a opus acestei măsuri, scrie Adevărul.

Sancționezi Rusia, „tragi” în Ungaria

La sfârșitul lunii octombrie, liderul de la Budapesta, Viktor Orban, a susținut că oficialii de la Bruxelles, prin sancțiunile pe care le lansează asupra Rusiei, „trag” indirect în economia Ungariei.

„Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei ascunşi în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles”; „Ei vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor”, a declarat Orban la acea vreme, făcând referire la faptul că Uniunea Europeană se va prăbuși la fel ca URSS între 1989 şi 1991.

„Război la porţile noastre, criză financiară şi încetinire economică în UE, invazie a migranţilor în sud, trebuie să facem faţă unor probleme multiple”, a mai susținut premierul Ungariei, precizând că „guvernul său puternic şi unit” va reuși să depășească orice obstacol, scrie Hotnews.

Măsurile UE au „efect invers”

Premierul Ungariei a declarat la sfârșitul lunii septembrie că sancțiunile pe care UE le impune asupra Federației Ruse au, de fapt, „un efect invers”, întrucât acestea au dus la creșterea prețurilor la energie.

„Putem spune cu siguranță că, în urma sancțiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”; „Această armă a avut „efect invers”, iar Europa s-a împușcat în picior cu aceste sancțiuni”, a spus Viktor Orban.

„Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru”, mai adăugat acesta, potrivit Hotnews.