Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria, Cehia şi România au avut cea mai ridicată rată a inflaţiei în octombrie
Lumea la zi

Ungaria, Cehia şi România au avut cea mai ridicată rată a inflaţiei în octombrie

rata inflației (sursă foto: actual de Cluj)
Foto: facebook.com

Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna octombrie. România se numără printre ţările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflaţiei, arată datele publicate  de Eurostat.

În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie.

Cea mai ridicată rată a inflaţiei în octombrie

Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) şi România (8,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1,7%), Ţările de Jos (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1%) şi Danemarca (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,4%).

Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a  scăzut în 22 state membre, inclusiv în România. Asta înseamnă de la 9,2% până la 8,3%, şi a crescut în cinci ţări.

De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie.