Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria caută forme de ”apărare a suveranităţii”
Lumea la zi

Ungaria caută forme de ”apărare a suveranităţii”

Ungaria, Sursă foto: Shutterstock

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, intenţionează să prezinte 25 de amendamente legislative.  Este vorba despre un „pachet de apărare a suveranităţii” împotriva unei posibile influenţe străine. În special, se spune, în cazul partidelor şi al presei.

„Independenţa Ungariei trebuie apărată cu toate instrumentele pentru a face imposibile încercările străine de a influenţa afacerile interne ale Ungariei”, a declarat duminică Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al Fidesz, la postul public de radio Kossuth.

Pachetul de apărare a suveranităţii

Potrivit lui Kocsis, Fidesz, condus de premierul (ultranaţionalist) Viktor Orban, ar urma să prezinte un pachet legislativ. Acesta ar privi politicieni, partide, organizaţii neguvernamentale şi mass-media care primesc sprijin din străinătate.

Deocamdată nu se cunoaşte conţinutul concret al respectivului proiect de lege. Fidesz a justificat acest proiect prin faptul că, la alegerile precedente, unele partide de opoziţie ar fi primit sprijin din străinătate.

Noi obligativități

Kocsis dă de înţeles că modificările ar obliga toate mişcările civice care participă la alegeri să se supună aceloraşi norme. Fie ele de audit, de funcţionare şi de finanţare, să fie identice cu cele ce se aplică partidelor politice oficiale.

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a reacţionat imediat. Pressman: „Este foarte periculos să sugerezi că puterile străine vor să se amestece în afacerile interne ale Ungariei”.  Iar aşa-zisele ameninţări să fie utilizate pentru a restrânge dreptul la libera exprimare.

Desecretizarea ”surselor”

În 2017, guvernul Orban şi majoritatea sa parlamentară au adoptat deja o lege care a obligat ONG-urile care primesc mai mult de 23.000 de euro din străinătate să furnizeze o listă a donatorilor şi să se definească drept „organizaţii finanţate din străinătate”.

Patru ani mai târziu, Curtea de Justiţie a UE a decis că aceasta încalcă legislaţia. Ca urmare, legea a fost abrogată.

Dar ei ce fac?

Guvernul lui Viktor Orban ar fi finanțat în secret mai multe organizații maghiare din ţara noastră. Evident, în special din Transilvania, care susțin autonomia Ținutului Secuiesc. Dezvăluirea a fost făcută de un ziar din Ungaria care a solicitat declasificarea unor hotărâri de guvern mai vechi de zece ani.

Jurnaliștii maghiari au făcut public faptul că România a încasat, în anul 2011, peste 200 de milioane de forinți. Banii reprezintă doar 35% din sumele furnizate de Ungaria către celelalte țări, acolo unde partidul lui Vicktor Orban are susținători.