Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria aprobă cererea de aderare a Suediei în NATO. Ce strategie ascunsă a avut Orban
Lumea la zi

Ungaria aprobă cererea de aderare a Suediei în NATO. Ce strategie ascunsă a avut Orban

Viktor Orban Ungaria (sursă foto: Veridica)
Sursa foto: arhiva companiei

După cum a informat premierul ungar, Viktor Orban, Ungaria și Suedia vor semna un acord. Acesta are legătură cu industria de apărare. Declarația acestuia a venit înainte de o întâlnire la Budapesta cu omologul său suedez, Ulf Kristersson.

Ungaria este pe punctul de a ratifica, într-un final, aderarea Suediei la NATO.

„Vom închide toate chestiunile nerezolvate şi vom semna un acord privind industria de apărare, unul serios, ţinând cont de dimensiunea Ungariei, şi vom stabili, de asemenea, unele decizii sau obiective privind cooperarea militară”, este declarația pe care a făcut-o Orban la radio-ul de stat. Acesta nu a mai transmis și alte detalii.

Întâlnire între oficialii Ungariei și Suediei

Cei doi oficiali ai Ungariei și Suediei vor ține în ziua de vineri, 23 februarie, o conferință de presă. Aceasta se va desfășura înainte ca Parlamentul Ungariei să își ofere acordul cu privire la cererea Suediei de a face parte din NATO. Votul este programat pentru ziua de luni, 26 februarie.

„Luni, parlamentul ungar va oferi aprobarea finală”, a mai transmis premierul Ungariei.

Cererea Suediei de aderare

Cererea Suediei de a face parte din NATO a fost făcută în urmă cu aproximativ doi ani. Acest lucru s-a întâmplat într-o modificare de politică istorică de la nealiniere cauzată de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina.

Dintre toate statele care fac parte din alianța transatlantică, Ungaria este unicul care nu a ratificată până la acest moment cererea de aderare a Suediei. Fidesz, partidul de guvernământ al lui Orban a amânat de mai multe ori votul. Au fost invocate nemulțumiri la adresa Suediei cu privire la faptul că aceasta critica Ungaria pentru bilanţul său privind standardele statului de drept.

Aprobarea cererii

Partidul Fidesz are o majoritate considerabilă în Parlament. Acesta ar fi putu accepta cererea de aderare a Suediei oricând. Asta deoarece legislația relevantă le-a fost înaintată parlamentarilor la jumătatea anului 2022.

Relațiile dintre Budapesta și SUA s-au alterat. Lucrul acesta a fost cauzat de faptul că Ungaria a întârziat. În plus, printre aliați, atitudinea țării a făcut ca unele îngrijorări să ia naștere.

Ungaria închiriază avioane de luptă Gripen, conform unui contract care a fost semnat în anul 2001. Acestea sunt fabricate de către Saab în Suedia. Potrivit unor informații pe care le-a transmis Kristersson, la începutul acestei săptămâni, Suedia vrea ca în continuare cooperarea dintre Gripen și Ungaria să se dezvolte. De asemenea, acesta a mai transmis că problema se va afla pe ordinea de zi de vineri, informează stiripesurse.ro